Politiikka

Kysely: Joka toinen suomalainen kiristäisi lentomatkailun verotusta – puoluejohtajien kanta ilmastoasioihin selviää keskiviikkona MT:n vaalitentissä

Maalla veroa kannatetaan innokkaammin kuin kaupungeissa.
Jukka Pasonen

Maaseutumaisten kuntien asukkaista 60 prosenttia haluaisi kiristää ilmastoa kuormittavan lentämisen verotusta, kun taas pääkaupunkiseudulla vain 42 prosenttia soisi lentämisen kallistuvan.

Yrittäjistä, ammatinharjoittajista ja maanviljelijöistä 58 prosenttia nostaisi lentomatkailun hintaa. Kyseistä ammattiryhmää korkeampi kannatus veronnostolle on vain kotiäitien ja -isien keskuudessa, 63 prosenttia. Koulutusluokista akateemisesti koulutetut kannattavat eniten lentoveroa, 55 prosenttia.

Vasemmistoliiton äänestäjät ovat kaikkein myönteisimpiä lentämisen verottamiselle. Heistä 74 prosenttia soisi veron nousevan. Vihreillä kannatus on 66 prosenttia, keskustalla ja SDP:llä 49 prosenttia ja kokoomuksella 36 prosenttia.

Mitä enemmän vastaaja tienaa, sitä vähemmän hän lämpenee lentämisen kallistumiselle. Alle 20 000 euroa vuodessa ansaitsevista 60 prosenttia kannattaa lentoveron kiristämistä, kun taas yli 85 000 euroa tienaavien keskuudessa innokkuus on laskenut 40 prosenttiin.

Sukupuolen ja iän suhteen vastauksissa ei ole suuria eroja. Alle 30-vuotiaista lentoveron nostamista kannattaa 56 prosenttia, kun taas vähäisintä kannatus on 45–54-vuotiaiden ryhmässä, 44 prosenttia. Yli 64-vuotiaista tasan puolet kiristäisi lentoveroa.

Kaiken kaikkiaan suomalaisista 49 prosenttia kiristäisi lentämisen verotusta, 32 pitäisi sen nykyisellä tasolla ja 7 prosenttia vähentäisi verotusta. Noin joka kymmenes vastaaja ei osaa sanoa, mitä lentomatkailun verotukselle pitäisi tehdä.

Lue myös:

Kysely:

MT kysyi kansalta ilmastoasioista – puoluejohtajat vastaavat vaaliväittelyssä

Turvemaiden raivausta halutaan rajoittaa, mutta viljelyä ei – Puoluejohtajat ottavat kantaa MT:n vaalitentissä

Kysely: Betonirakentamisen ilmastovero ei saa kannatusta – liki puolet suomalaisista ei osaa ottaa kantaa betonin haittaveroon

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uuden hallituksen ilmastopolitiikka

HS-gallup: Perussuomalaiset yhä suosituin puolue, keskusta petrasi

Nyt on aika äänestää