Politiikka

Kysely: Betonirakentamisen ilmastovero ei saa kannatusta – liki puolet suomalaisista ei osaa ottaa kantaa betonin haittaveroon

MT:n kyselytutkimuksen mukaan betonirakentamisen verotusta kiristäisi vain 16 prosenttia suomalaisista.
Jukka Pasonen

Suomalaisilla ei ole selkeää näkemystä, pitäisikö betonirakentamista verottaa enemmän ilmastosyistä. Liki puolet vastaajista ei osaa ottaa kantaa asiaan. Betonirakentamisen verotuksen kiristämistä kannattaa vain 16 prosenttia ja vastustaa 36 prosenttia suomalaisista.

Maaseutumaisissa kunnissa betonin lisäverotusta vastustetaan enemmän kuin kaupungeissa. Maalla asuvista 42 prosenttia ei halua betonille ilmastoveroa. Kaupunkilaisista siihen suhtautuu nihkeästi 36 prosenttia.

Viljelijöistä, ammatinharjoittajista ja yrittäjistä betonirakentamisen lisäveroa vastustaa 45 prosenttia eli suurempi määrä kuin muissa ammattiryhmissä.

Toisaalta ammattiryhmistä eniten betoniveron nostoa kannattavat samaiset yrittäjät, ammatinharjoittajat ja maanviljelijät. Heistä 31 prosenttia haluaisi betonirakentamiselle ilmastoveron. Kyseisellä ammattiryhmällä on selkein näkemys rakentamisen verotuksesta, sillä en osaa sanoa -vastauksia kertyi vain 24 prosenttia.

Vihreitä äänestävistä vastaajista betoniveroa kannattaa 38 prosenttia. Vähäisintä innostus on kokoomuksen äänestäjien keskuudessa, 8 prosenttia.

Naisista 59 prosenttia ei osaa sanoa, mitä betonirakentamisen verotukselle pitäisi tehdä. Miehistä epävarmoja on 36 prosenttia.

Kaupunkimaisissa kunnissa 49 prosentilla ei ole mielipidettä betonirakentamisen hintalapusta, kun taas maaseudulla asuvista empii 39 prosenttia.

Lue myös:

MT kysyi kansalta ilmastoasioista – puoluejohtajat vastaavat vaaliväittelyssä

Kysely: Maaseudulla asuvat nostaisivat lentämisen verotusta – puoluejohtajien kanta ilmastoasioihin selviää keskiviikkona MT:n vaalitentissä

Kysely: Turvemaiden raivausta halutaan rajoittaa, mutta viljelyä ei – Puoluejohtajat ottavat kantaa MT:n vaalitentissä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi haluaa ulottaa ilmastonäkökulman myös talouskysymyksiin – kokouksessa esillä myös päästökauppa ja lentovero

Ylen gallup: Perussuomalaiset yhä suosituin puolue, vihreät ja keskusta petrasivat hieman

Makkara ja jäätelö ovat suomalaisten kesäpaheita – yli 70 prosenttia ei erityisemmin kadu epäterveellistä herkuttelua