Politiikka

Kuntatyönantajat perää valtiolta täyttä korvausta maakunta- ja sote-uudistuksesta: "Puhutaan suurista summista"

KT Kuntatyönantajat julkisti hallitusohjelmatavoitteensa. Eduskuntavalmisteluussa yhä olevan sote-uudistuksen kustannukset KT haluaa rajoittaa lailla. Maltilliset työmarkkinaratkaisut ovat niin ikään ohjelman ytimessä.
Kari Salonen
Julkisen sektorin rakenneuudistuksiin ei pidä sisällyttää henkilöstölle erityistä irtisanomissuojaa, KT Kuntatyönantajien työmarkkinaiohtaja Markku Jalonen muistuttaa.

KT Kuntatyönantajat pitää välttämättömänä, että työllisyysaste nostetaan tulevalla hallituskaudella ainakin 75 prosenttiin. Ikääntyvän väestön hyvinvointipalveluiden, eläkkeiden ja muun sosiaaliturvan rahoittaminen edellyttää laajaa toimenpidekokonaisuutta seuraavaan hallitusohjelmaan.

KT nostaisi työllisyysastetta laajalla toimenpidepaketilla.

"Toimien ytimessä ovat kustannustasoltaan maltilliset työmarkkinaratkaisut. Niiden jatkaminen on kansainvälisen kilpailukyvyn, julkisen talouden ja työllisyyden kannalta välttämätöntä", korostaa KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

KT on maan suurin työmarkkinaorganisaatio, jonka työehtosopimuksiin kuuluu 420 000 palkansaajaa. Lisäksi 50 000 henkilöä on kunnissa erilaisilla perhevapailla.

Maakunta- ja sote-uudistus on toteutuessaan suurin kuntatyönantajaa koskeva uudistus seuraavalla hallituskaudella. Hallituksen esittämä uudistus on parhaillaan yhä eduskuntakäsittelyssä ja perustuslakivaliokunnassa.

KT Kuntatyönantajat ottaa hallitusohjelmatavoitteissaan vuosille 2019–2022 kantaa, kuinka maakunta- ja sote-uudistuksessa kunnille aiheutuvat kustannukset pitää sen mukaan valtion korvata täysimääräisesti.

"Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa yli 200 000 henkilön työnantaja vaihtuu, mistä syntyy tarve sovittaa yhteen palkkoja , työaikoja ja muita palvelussuhteen ehtoja. Haluaisimme valtion korvaavan kustannuksia, joita kunnille aiheutuu."

"Puhutaan suurista summista", työmarkkinajohtaja Jalonen arvioi uudistuksesta aiheutuvia palkka- tila ja muun muassa ict-kustannuksia

Palkkaharmonisaation KT Kuntatyönantajat tekisi mediaanipalkkojen pohjalta, ei korkeimpia kunta-alan palkkoja seuraamalla.

"Ei löydy sellaisia rahoja, jos palkat yhdenmukaistettaisiin ylimpien palkkojen mukaan."

Markku Jalosen arvion mukaan kustannushaarukka maakuntauudistuksen yhteydessä voi olla 100 miljoonan euron ja miljardin euron väliltä.

Hän muistuttaa, että maakuntien palkkausjärjestelmistä ei ole vielä sovittu mitään.

KT Kuntatyönantajien viime keväänä solmitut työehtosopimukset ovat voimassa maaliskuuhun 2020. Kun maakuntauudistusta siirrettiin vuodella eteenpäin vuoden 2021 alkuun, kunta-ala saattaa neuvotella suuruudistuksen yhteydessä myös palkoista ja muista työehdoista.

Seuraavan hallituskauden aikana on suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä vaiheittain uudistettava. Punaisena lankana KT:n mukaan on oltava yksilöiden aktiivisuuden edistäminen ja työllisyyden kohentaminen.

Perhevapaauudistus on Jalosen mukaan toteutettava tavalla, joka jakaa perhevapaiden käytön tasaisemmin, parantaa naisten työmarkkina-asemaa ja turvaa lapsen edun.

Mahdolliseen hallituspohjaan KT Kuntatyönantajat ei ota mitään kantaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiky-vääntö palaa syksyllä, kun työajan pidennyksestä neuvotellaan taas

Hallitustunnustelijoiden vastaanotolla vieraillutta Kuntatyönantajien Jalosta huolestuttaa hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin

Julkisten ja hyvinvointialojen ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa – työnantaja: vaikutukset tuskin mullistavia