Politiikka

Eduskunta palaa tänään joulutauolta

Ensimmäisenä keskustelussa on lakiesitys suuremmista mielenosoituksista ilmoittamisesta poliisille jo vuorokautta etukäteen, kevätkaudella myös jättimäinen sote- ja maakuntauudistus.
Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Oikeusministeri Antti Häkkänen on puolustanut hallituksen esitystä mielenosoituksista.

Kansanedustajat kokoontuvat tänään ensimmäiseen täysistuntoon joulutauon jälkeen. Vuoden ensimmäisessä istunnossa on lähetekeskustelussa muun muassa lakiesitys, jonka perusteella suuremmista mielenosoituksista pitäisi ilmoittaa poliisille vuorokautta etukäteen. Nykyisin ilmoitusaika on kuusi tuntia.

Lähetekeskustelussa ei tehdä lain sisältöä koskevia päätöksiä, vaan evästetään valiokuntaa ja päätetään, mihin valiokuntaan esitys lähetetään käsiteltäväksi.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) perusteli joulun alla hallituksen esitystä sillä, että pidempi ilmoitusaika on tarpeen, jotta poliisi ehtii tulla paikalle turvaamaan jokaisen kokoontumisvapautta.

Aiemmin hallitus suunnitteli jopa kolmen vuorokauden varoaikaa, mutta esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamies piti sitä tarpeettoman pitkänä. Pienempiä, spontaaneja mielenilmaisuja voi vastedes järjestää nopeastikin, vaikka eduskunta hallituksen esityksen hyväksyisi. Juha Sipilän (kesk.) hallituksella on niukka enemmistö.

Tiukka puristus keväällä

Kansanedustajat saavat kevätkaudella eteensä muun muassa pitkään venyneen, jättimäisen sote- ja maakuntauudistuksen. Sen läpimeno ei ole vielä varmaa, sillä jo aikataulu on erittäin tiukka.

Koko uudistuksen valiokuntakäsittely on vielä kesken. Perustuslakivaliokunta jatkaa sote- ja maakuntauudistuksen kimpussa hetimmiten, sillä asiantuntijakuulemiset jatkuvat tänään aamupäivällä.

Vielä ei tiedetä, milloin valiokunta saa työnsä valmiiksi ja miten se uudistukseen suhtautuu.

"Lausunnon sisältöä en lähde arvaamaan, mutta pidän hyvin todennäköisenä, että se valmistuu tammikuun lopussa tai tammi–helmikuun vaihteessa", valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi joulukuun puolivälissä arvioidessaan valiokunnan aikataulua.

Perustuslakivaliokunnan jälkeen uudistus menee vielä kertaalleen sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ennen täysistuntokäsittelyä.

Sen sijaan uusi tiedustelulainsäädäntö saataneen voimaan vielä tämän eduskunnan aikana, sillä myös merkittävä osa oppositiosta on sen takana.

Kansanedustajien istuntovapaa oli nyt tavanomaista lyhyempi huhtikuisten eduskuntavaalien vuoksi. Kevätistuntokausi päättyy jo maaliskuussa vaalitauon vuoksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hallitusta kootaan nyt kovalla riskillä

Ovatko mielenilmaisut ilmastotekoja?

Maakuntajohtajat harmittelevat soten kaatumista – "Maakuntamalli on hyvä pohja uudistukselle"