Politiikka

Kokoomus haluaa eroon turpeenpoltosta – turvemaiden raivauskielto pelloksi jäi ympäristöohjelmasta pois

Ohjelman ensimmäiseen versioon kokoomuksen maataloussiipi jäi kuulematta. Metsien arvoa halutaan kasvattaa.
Pekka Fali
Kokoomus ei aio rajoittaa turvemaiden raivausta pelloksi, mutta soiden suojelua se haluaa lisätä.

Kokoomuksen tavoitteena on, että fossiilisten polttoaineiden merkittävä käyttö voimalaitoksissa päättyy vuoteen 2040 mennessä ja turpeen käyttö vuoteen 2035 mennessä, puolueen ympäristöohjelmassa linjataan.

Kivihiilelle ja turpeelle jää pieni takaportti poikkeusoloja varten.

Polttamalla saatavan lämmön on vähennyttävä.

Ohjelman valmistelussa elokuussa oli maininta turvemaiden raivauskiellosta pelloksi. Nyt lopullisessa ohjelmassa sitä ei vaadita.

Tarkkaan ottaen ohjelmasta on poistettu yksi sana. Kirjaus valmisteluversiossa oli: Uusia peltoja ja ojitettuja talousmetsiä ei enää synny suoalueille.

Nyt ohjelmassa lukee sama ilman sanaa pelto.

Elokuussa valmistelutyöryhmä ei ollut kuullut puolueen maaseutuvaltuuskuntaa.

"Kokoomus on tehnyt arvion viisi vuotta sitten, että kielto kohtelisi suomalaista maataloutta epäoikeudenmukaisesti suhteessa muihin EU-maihin. En näe perusteita tätä linjausta horjuttaa", maaseutuvaltuuskunnan puheenjohtaja Janne Sankelo kommentoi kieltoesitystä elokuussa.

Vuonna 2013 raivauskiellosta väännettiin EU:ssa ja kokoomus taisteli raivauksen puolesta. Nyt kirjaus on tuon kannan mukainen.

Soiden suojelualueen verkostoa laajennetaan merkittävästi ja suopohjaisten metsien ojitusta rajataan vain välttämättömään minimiin.

Turpeenpolttamisen kanta ei muuttunut valmistelun aikana.

Metsien hiilinielua voi kasvattaa. Sitä ei kuitenkaan tehdä metsänomistajan kustannuksella, vaan metsä- ja ilmastopolitiikan tavoitteena on kasvattaa metsien arvoa pitkällä ajalla. Hiilivarastoa kasvatetaan ensisijaisesti keinoilla, jotka maksimoivat puusta saatavan arvon.

Metsien on annettava kasvaa keskimäärin nykyistä järeämmiksi, vanhemmiksi ja tukkipuun osuus puun käytöstä on nostettava, ohjelmassa sanotaan.

"On pidettävä huoli, että yksittäisen ihmisen tai kotitalouden kannettavaksi ei saa tulla kohtuuttomia uusia kustannuksia", puheenjohtaja Petteri Orpo vakuuttaa tiedotteessa.

Luonnon monimuotoisuutta parannetaan laajennetulla Metso-ohjelmalla.

Öljyn käyttö liikenteessä halutaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Siihen tarvitaan sähköautoja, pelkkä biopolttoaine ei riitä.

Uusien autojen verotus siirretään kokonaan hankinnan verotuksesta päästöjen verottamiseen. Tavoitteena on, että sähkö- tai biokaasu auto olisi bensa- tai dieselmallia kilpailukykyisempi vaihtoehto viimeistään 2030-luvulla.

Kaasu- ja sähköautoilta halutaan poistaa käyttövoimavero.

EU:n vuoden 2030 ilmastotavoite on nostettava 40 prosentista vähintään 50 prosenttiin.

EU:n maataloustukia uudistetaan asteittain siten, että suositaan ilmastoystävällisiä tuoteryhmiä. Vähennetään esimerkiksi vesistöjen maataloudesta aiheutuvaa ravinnekuormitusta huomattavasti vuoteen 2025 mennessä.

Lue myös elokuussa julkaistut jutut:

Kokoomus: "Turpeesta ja maakaasusta eroon 2030-luvulla"

Kokoomus esittää turvemaiden raivauskieltoa – puolueen maataloussiipeä ei kuultu valmistelussa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Orpon asema näyttää vahvalta

Näihin puolueisiin suomalaiset luottavat

Petteri Orpo piirijohtajien tuesta: "Antaa voimia ja uskoa tulevaan"