Politiikka

Marttila huomisesta MT:n ja MTK:n vaalipaneelista: "Halla-ahon asemointi ilmastoasioissa kiinnostaa todella"

MTK aikoo tukea eduskuntavaaliehdokkaita suorilla tuilla, "satasilla tai pikku tonneilla".
Kari Salonen
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kuuntelee korva tarkkana puoluejohtajien linjauksia keskiviikon vaalipaneelissa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilaa jännittää huominen MT:n ja MTK:n vaalipaneeli varmasti monien asioiden suhteen, mutta erityisesti hän mainitsee yhden kysymyksen.

"Odotan mielenkiinnolla, mihin perussuomalaisten Jussi Halla-aho asemoi itsensä ilmastoasioissa. Jos veikata pitää, eri linjoille kuin muut. Maahanmuutossa he ovat tehneet näin", Marttila sanoi tiistai-iltana isännöidessään politiikan toimittajien tapaamista MTK:n tiloissa Helsingissä.

"Myös vihreiden irrottautuminen kytköksestä ympäristöjärjestöihin" kiinnostaa, sillä järjestöt ovat hänestä radikalisoituneet viime vuosina. Kysymys on ehkä näkyvyydestä ja kilpailusta rahasta, hän sanoi.

Toisaalta hän totesi, että vihreiden ympäristöohjelma on alussa lihan syöntiä vastaan, mutta siitä eteenpäin eläinmyönteinen ja "kuin suoraan MTK:n julistusta".

"Jonkun vain pitäisi syödä ne eläimet."

Marttila pidättäytyi kuitenkaan kommentoimasta suosikkejaan tulevaan hallitukseen. SDP ymmärtää ruokaketjun työpaikkojen päälle ja keskusta on tehnyt hyvää työtä.

Laajempaa tulevaisuusvaikuttamista tehdään joka tapauksessa EU:ssa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kautta. Keskusta on hyvä väylä vaikuttaa omassa Alde-ryhmässään, vaikka ryhmän politiikka ei olekaan ihan MTK:n linjan mukaista. Erityiskiitoksen saivat mepit Nils Torvalds (r.), Heidi Hautala (vihr.) ja italialainen Paolo de Castro (sd.), jälkimmäinen työsätän ruokamarkkinoiden tervehdyttämiseksi.

Ministerivalinnoissa kannattaa Marttilan mielestä ottaa huomioon Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus, jonne jäänevät Romanian jäljiltä sekä EU:n rahoituskehys että maatalouspolitiikan uudistus.

MTK aikoo tukea eduskuntavaaliehdokkaita myös suorilla tuilla, arviolta 50 000–60 000 eurolla.

"Satasia tai pikku tonneja eli samaa luokkaa kuin ay-ammattiosastot", Marttila heittää.

Tukea suunnataan järjestöä lähellä oleville tai muutoin ansiosta osoittaneille maaseudun ystäville.

Tuettujen läpimenoprosentti on ennen ollut hyvä, "ei varmaan sataa, mutta ehkä 70".

Keskiviikon vaalipaneeli nähdään suorana MT:n verkkosivuilta. Ilmastoaiheisen paneelin juontavat MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen ja uutispäällikkö Niklas Holmberg. Suora lähetys MT:n sivuilla alkaa kello 10.00.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n Marttila vastaa Hemilän kritiikkiin: "Eihän kukaan pysty kirjoittamaan täyttä dynamiittia kymmeniä sivuja"

Sopimus tuottajien ja ilmaston piikkiin

MTK:n johtokunta retkeilee Varsinais-Suomessa: "Täällä on tekemisen meininki"