Politiikka

SDP:n Marin: Kestävää hakkuutasoa ei voi määritellä, koska tutkijatkaan eivät sitä tiedä

Metsäpolitiikka jakoi puoluejohtajat MT:n ja MTK:n vaalipaneelissa.
Päivi Sivonen
SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin saapui vanhalle ylioppilastalolle MT:n ja MTK:n vaalipaneeliin.

Puoluejohtajista ainakin kokoomuksen Petteri Orpo, kristillisdemokraattien Sari Essayah ja keskustan Juha Sipilä lisäisivät hakkuita jonkin verran nykyisestä. Myös RKP:n Thomas Blomqvist piti kasvuun suhteutettuna 80 prosentin tasoa oikeana.

Väyrynen lisäisi hakkuita hallituksen tavoitteita voimakkaammin.

Keskustelun sähköisti SDP:n Sanna Marin, joka totesi ettei sopivaa hakkuutasoa voi määritellä, koska tutkimuskaan ei kykene antamaan selkeää vastausta.

"Tutkijatkaan eivät ole pystyneet antamaan vastausta oikeasta hakkuutasosta. Oleellista on, että nielut kasvavat. Jos nielut kasvavat, myös hakkuita voidaan lisätä."

Marin ja Vasemmistoliiton Li Andersson nostivat esiin Luonnonvarakeskus Luken tuottamat luvut metsien kasvusta ja hiilinielusta. Heidän mielestään on ongelmallista, että laskentamallit eivät ole avoimia ja siten muun tutkijayhteisön arvioitavissa.

Andersson pitäisi hakkuut nykytasolla varovaisuusperiaatetta noudattaen.

Kokoomuksen Petteri Orpo piti SDP:n epäselväksi jäävää kantaa metsän hakkuisiin tulevan hallitusyhteistyön kannalta valitettavana.

Kehitysjohtaja Ilkka Laurila Luonnonvarakeskus Lukesta kiistää Marinin ja Anderssonin väitteet avoimuudesta.

"Luken ennusteet puuston ja metsien kasvihuonekaasutaseen kehityksestä perustuvat avoimesti kuvattuihin menetelmiin", Laurila totesi Twitter-viestissään.

Laurila viittaa Luken julkaisuun "Skenaariolaskelmiin perustuva puuston ja metsien kasvihuonekaasutaseen kehitys vuoteen 2045 : Selvitys maa- ja metsätalousministeriölle vuoden 2016 energia- ja ilmastostrategian valmistelua varten".

Myös Suomen metsien hiilinielun vertailutasoon liittyvät laskelmat ovat avoimesti saatavissa Luken verkkosivuilta, Laurila kertoo Twitterissä.

Juttua muokattu 9.1.2019 klo 13.45 Lisätty Ilkka Laurilan kommentti.

Lue lisää

Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot: "Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseksi kevät ja kesä muodostuvat"

Raivaussaha kouraan ja töihin

Koronan torjunnassa nyt kaaoksen makua

Vapaavuori: Pahentuneeseen koronatilanteeseen täytyy käyttää oikeasuhtaisia keinoja