Politiikka

Vasemmisto, vihreät ja kokoomus haluavat puskea suomalaiset kaupunkeihin asumaan

MT:n vaalipaneelissa valtaosa puolueista ei kannattanut asumisen keskittämistä ilmastosyistä.
Sanne Katainen
Puolueiden puheenjohtajista vasemmiston Li Andersson, vihreiden Pekka Haavisto ja kokoomuksen Petteri Orpo näyttivät vihreää lappua kaupungistumisen edistämiselle ilmastosyistä.

Valtaosa puolueiden puheenjohtajista ei lähtisi edistämään kaupungistumista ja asumisen keskittymistä ilmastosyistä.

Puolueista ainoastaan vasemmistoliitto, vihreät ja kokoomus kannattavat asumisen keskittämistä kaupunkeihin.

Keskittämistä eivät kannata sosiaalidemokraatit, keskusta, ruotsalainen kansanpuolue, kristillisdemokraatit, Seitsemän tähden liike, siniset ja perussuomalaiset.

Kaupungistumisen edistäminen oli MT:n vaalipaneelissa pikakysymyksenä, johon puolueiden puheenjohtajat saivat äänestää vastauksensa punaisella tai vihreällä lapulla. Kommentointikierrosta ei ollut.

Myöhemmin paneelikeskustelussa sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Antti Rinnettä tuurannut varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoi, että kaupungeissa asuvat ihmiset kuluttavat enemmän kuin maalla asuvat.

"Siksi en pidä itsestään selvänä, että ihmisten muutto kaupunkeihin vähentää ilmastopäästöjä. Kaupungeissa täytyy tehdä sellaista politiikkaa, että päästöt vähenevät."

Lue lisää:

Katso tallenne MT:n ilmastoaiheisesta vaalipaneelista

MT:n vaalipaneeli: Vain vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat Suomen omaa lentoveroa

SDP:n Marin: Kestävää hakkuutasoa ei voi määritellä, koska tutkijatkaan eivät sitä tiedä

Juttua korjattu 10.1.2019 klo 7.20. Kokoomus mainittiin virheellisesti keskittämistä vastustaneiden puolueiden joukossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hallitusneuvottelut: Jyväskylä, Kuopio ja Lahti ovat kiilaamassa Suomen kaupunkien kärkijoukkoon – "Kyllä tässä tietyt rahahanat aukeavat"

Ville Niinistö: "Suomi ylittää lannan takia ammoniakkipäästörajat" – vaalipaneelissa huudeltiin ravinnesanktioiden perään

Asuntoluotottaja Hypo jyrähtää: "Koko Suomea ei voi pitää asuttuna, tekohengitys ei auta"