Politiikka

Vihreiden Halmeenpää: Suomen kaivoslaki on harvinaisen löperö, ja hallitus antaisi kaivosyhtiöille lisääkin oikeuksia

Eduskunta käsittelee kaivoslain muutosesitystä heti joulutauolta palattuaan.
Esko Keski-Vähälä
Kaivoslaki suosii liiaksi kaivosyhtiöitä, arvostelee vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää.

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää arvostelee MT:n kolumnissaan Suomen kaivoslain suosivan liiaksi kaivosyhtiöitä.

Halmeenpään mukaan lain periaate on, että löytäjä saa pitää. Yhteiskunta ja maanomistajat eivät juuri hyödy kaivoksista.

"Meiltä puuttuvat louhintavero, kunnolliset korvaukset maanomistajille ja kompensaatiot kaivospaikkakunnille toiminnan haitoista.

Paikallisten asukkaiden ääni ei kuulu riittävästi. Myöskään kunnilla ei ole yksiselitteistä veto-oikeutta kieltää kaivostoimintaa alueillaan esimerkiksi kaavoituksella, vaikka se haittaisi muita elinkeinoja tai elinympäristöä. Jopa luonnonsuojelualueilla malmien etsintä sallitaan."

Halmeenpää nostaa esiin, että eduskunta on vaatinut selvitystä kaivoslain uudistamisesta EU:n ja Kanadan kauppa- ja investointisopimuksen Cetan hyväksymisen ehtona. Sopimus turvaisi kanadalaisten, EU-maihin investoivien yhtiöiden etuja

Halmeenpään mukaan eduskunnan ulkoasiainvaliokunta vaati hallitukselta joulukuussa laajaa, sidosryhmät huomioivaa arviointia.

Halmeenpään mukaan hallitus on teettänyt kaivoslaista konsulttiselvityksen samalla yhtiöllä, jota kaivosyhtiöt käyttävät.

"Tilanne vaikuttaakin olevan se, että hallitus haraa kaivoslain parantamista vastaan", Halmeenpää päättelee.

"Eduskunta kyllä käsittelee heti joulutauolta palattuaan lakiesitystä kaivoslain kahden pykälän muuttamisesta.

Hallituksen esityksen mukaan lakia tosin vain muutettaisiin kaivosyhtiöiden etujen ja vapauksien kannalta nykyistä väljempään suuntaan.

Nyt olisi hyvä hetki tehdä reippaanpuoleinen korjausliike."

Hanna Halmeenpään kolumni: Löperö kaivoslaki

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kohti ilmastoystävällistä ja kestävää maataloutta

Vuosisadan kärkihanke

Vaalipörinää