Politiikka

SAK:n työttömyysturvamallissa luotetaan työttömään

Luottamus näkyisi muun muassa karenssissa, joka olisi alussa nykyistä lievempi.
SAK pitää aktiivimallia esimerkkinä turhista muutoksista, jotka lisäävät pelkoa ja monimutkaistavat työttömyysturvaa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ehdottaa työttömyysturvaan ja työllisyyspalveluihin uudistuksia, joiden tavoitteena on nykyistä yksinkertaisempi ja joustavampi malli. Samalla pyritään myös parantamaan keikkatyöntekijöiden toimeentuloa pestien välillä.

SAK:n johtaja Saana Siekkinen sanoi tiedotteessa, että Suomen työttömyysturva on uudistettava seuraavalla hallituskaudella kokonaisuutena. Työttömien palveluita on parannettava, niin että laadussa saavutetaan Ruotsin ja Tanskan tasoa.

Keskusjärjestön mallissa työttömyysetuuksia on vain kaksi eli ansio- ja perusturva. Omavastuupäivistä luovuttaisiin kokonaan. SAK:n mukaan malli perustuu siihen, että työttömään luotetaan, mutta häntä myös kannustetaan työntekoon.Luottamus työttömään näkyy SAK:n mukaan esimerkiksi karensseissa. Ne ovat alussa lieviä ja kasvavat laiminlyönnin toistuessa. Työtön voi välttää ne korjaamalla laiminlyöntinsä tai olemalla esimerkiksi töissä, yrittäjänä, koulutuksessa tai muussa työllistymispalvelussa.

"Nykyisellään työtön voi menettää kuukauden tai kahden toimeentulon tahattoman laiminlyönnin vuoksi. Pelkkä varoitus ensimmäisellä kerralla riittää. Aktiivimalli on toinen esimerkki viime vuosien turhista muutoksista, jotka lisäävät pelkoa ja monimutkaistavat työttömyysturvaa", Siekkinen huomautti.

Keikkatyöntekijöiden toimeentuloa SAK parantaisi lopettamalla työaikojen tarkastelun ja selkeyttämällä eroa palkkatyön ja yrittäjyyden välillä.

"Monet keikkatyöntekijät kokevat joutuneensa byrokratialoukkuun, jossa toimeentulon turvaaminen edellyttää lukemattomien selvitysten toimittamista eri tahoille. Tulevaisuudessa etuuden kannalta kaikki olennaiset tiedot olisi saatava automaattisesti vuoden alussa käyttöön tulleesta tulorekisteristä", Siekkinen esitti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Töitä on vieläkin 1990-luvun alkua vähemmän – uudistusten tekeminen on ollut hallituksille vaikeaa

Työttömyyden vähentäminen on velvollisuutemme

Uutissuomalainen: Kolmella neljästä työttömästä ajantasainen työllistymissuunnitelma