Politiikka

Harvaan asutun maaseudun verkosto: Maaseudulle saatava verohuojennuksia ja poliisin turvattava koko Suomen turvallisuus

Verkosto julkaisi kymmenen eduskuntavaaliteemaansa.
MISKA PUUMALA
Harvaan asutun maaseudun verkoston puheenjohtaja Tytti Määttä korostaa, että Suomeen on saatava nykyaikainen kaivoslaki.

Harvaan asutun maaseudun verkosto julkaisi torstaina kymmenen eduskuntavaaliteemaansa ja suosituksensa hallitusohjelmaan. Puheenjohtaja, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä pitää tärkeänä, että maaseudun työvoimapula otetaan vakavasti.

"Haluamme, että harvaan asutulle maaseudulle luodaan Norjan mallia muistuttava verohuojennusjärjestelmä. Etätyön edellytyksiä on parannettava esimerkiksi valokuituyhteyksillä. Valtionhallinnossa on siirryttävä käytäntöön, jossa lähtökohtana on hajautettu työ ja oman työpisteen valinta."Norja käyttää merkittävän määrän rahaa koko maan pitämiseen asuttuna. Tuloverotus on maaseudulla kevyempää ja maataloustuet ja tuottajahinnat huomattavasti Suomea korkeammat.

Pohjois-Norjassa alueelle töihin muuttavat saavat joka vuosi opintolainaansa anteeksi 2 600 euron arvosta, opettajat 4 600 euron arvosta. Riittävän kauan asumalla laina pyyhkiytyy pois (HS 29.11.2018).

Muita vaaliteemoja ovat teiden kunto, Metsähallituksen korjausvelan kurominen, koulutusmahdollisuuksien takaaminen sekä ilmastonmuutoksen hillintä.

"Meiltä ehkä helposti unohtuu, että turvallinen asuinympäristö on ihmisoikeus. Poliisin tehtävänä on turvata kansalaisten turvallisuus kaikkina aikoina kaikkialla Suomessa. Siksi poliisin A-hälytystehtäviin on säädettävä minimivasteaika", Määttä painottaa.Verkosto haluaa
Suomeen myös paremman kaivoslain.

"Haluamme käyttöön kaivosveron. Sen tuotto kohdistettaisiin paikalliselle kunnalle ja perustettavan kaivosympäristörahaston pääomaksi."

Harvaan asutun maaseudun verkoston kaikki kymmenen eduskuntavaaliteemaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tytti Määttä ei lähde keskustan puheenjohtajakilpaan

Eduskuntavaaleissa ei nähty vieraan vallan vaikutusyrityksiä – uusi ilmiö olivat valevaalimainokset

Maaseutu jätti taas valtaansa käyttämättä