Politiikka

Laukaalaisviljelijä vastustaa halpuutusta Osuuskauppa Keskimaan edustajistossa

MT:n haastattelemat edustajistojen viljelijäedustajat pitävät S-ryhmän jopa 25 prosentin henkilökunta-alennuksia turhan avokätisinä.
Petteri Kivimäki
Juhani Anttonen viljelee Laukaan Valkolassa heinää. Hän on myös aktiivinen osuuskauppaliikkeessä, kunnallispolitiikassa ja paikallisessa tuottajajärjestötoiminnassa.

Maanviljelijä Juhani Anttonen Laukaan Valkolasta istuu ensimmäistä kauttaan Osuuskauppa Keskimaan edustajistossa.

Anttonen kertoo lähteneensä ehdolle osuuskaupan vaaleissa useastakin syystä.

"Ensinnäkin lähdin sinne keskustan ehdokkaana. Toinen syy oli puhdas mielenkiinto nähdä osuuskaupan toimintaa vähän sisältä päin. Aiemmin olen ollut osuuspankin vastaavassa tehtävässä", Laukaan kunnallispolitiikassa vaikuttava mies kertoo.

Kolmas ja ehkä tärkein syy oli S-ryhmän halpuuttaminen.

"Suoraan sanoen koko halpuutus syljettää. Kolmessa edustajiston kokouksessa olen istunut ja tullut miettineeksi, että istunkohan nyt aivan oikeassa raadissa. Otin asian puheeksi heti osuuskaupan edustajiston ensimmäisessä kokouksessa", viljelijä sanoo.

Anttonen aikoo tehdä edustajistossa parhaansa, jotta halpuutus saataisiin kuriin.

Hän ei kuitenkaan vaikuta järin vakuuttuneelta omista vaikuttamismahdollisuuksistaan.

"Edustajiston jäsenenä en edes saa tietoa, mitkä ovat maataloustuotteiden sisäänostohinnat. Kyllä se ihmetyttää. Onneksi samassa edustajistossa on muitakin viljelijöitä, mutta ainakaan vielä asialle ei ole saatu tehtyä mitään", Anttonen toteaa.

"Osuuskauppa Keskimaan johto luisteli joulukuun kokouksessa aika tehokkaasti sivuun, kun halpuutuksesta alettiin puhua. Koko asia haluttiin vain ulkoistaa ruokaketjun selvitysmies Reijo Karhiselle."

Hankasalmelainen maaseutuyrittäjä ja mehiläistarhajaa Ari Häkkinen istuu Anttosen kanssa samassa Osuuskauppa Keskimaan edustajistossa. Häkkinen on ollut edustajistossa jo useamman kauden.

"Alun perin lähdin mukaan vaikuttaakseni siihen, että kauppapalvelut turvataan myös muualla Keski-Suomessa kuin vain keskuskaupungissa Jyväskylässä. Hankasalmella toimii esimerkiksi kaksi kauppaa, joiden säilymiseen olen halunnut vaikuttaa."

Edustajiston kokoa pienennettiin uuden edustajiston aloittaessa sadasta viiteenkymmeneen. Häkkinen pitää uudistusta järkevänä.

"Pienemmällä porukalla keskustelu sujuu paremmin. Aluksi tuntui, että edustajistossa saa olla kumileimasimena ja asiat on pedattu valmiiksi. Kun on päässyt puhumaan enemmän, niin kyllä meitä kuunnellaankin, vaikkapa silloin, kun keskustellaan tuotevalikoimasta", Häkkinen puntaroi.

MT:n haastattelemat osuuskauppa Keskimaan viljelijäedustajat pitävät S-ryhmän työntekijöilleen tarjoamia etuja turhan avokätisinä.

S-ryhmä antaa henkilöstölleen esimerkiksi 25 prosentin alennuksen ravintoloidensa ruuista ja juomista.

"En ole ollut tietoinen noin mittavista eduista. Liialliselta kuulostavat. 5–10 prosenttia olisi sopiva taso", Juhani Anttonen sanoo.

Ari Häkkinen on samoilla linjoilla.

"Aika reippaaltahan alennukset kyllä kuulostavat."

Edustajat itse saavat 190 euron suuruisen palkkion jokaisesta kokouksesta. Lisäksi heille tarjotaan kokouksessa ruoka.

Lue lisää

Ruokakaupoissa näkyvät nyt nämä kolme vahvaa trendiä – S-ryhmä avaa myyntilukujaan

Lidl kritisoi ruuan hintavertailuja – kaupat tietävät vertailun ostoskorin tuotteet ja pitävät niiden hinnat alhaalla

Maidontuottaja: Valio unohti tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden

Valio unohti vastuullisuuden ja tasapuolisuuden