Politiikka

Keskustan aluekehityslinjaus julki: Korkeakouluopetusta on oltava tarjolla koko maassa – valtion hallintotehtäviä tulee siirtää hallitusti pääkaupunkiseudulta

Keskustalainen aluepoliittinen ajattelu lähtee siitä, että ihminen voi asua, tehdä työtä, yrittää ja elää hyvää elämää siellä, missä haluaa.
Jaana Kankaanpää
Keskustan linjauksessa todetaan, että toisen asteen koulutuksen tutkinto on taattava lähtökohtaisesti kaikille koko maassa. Aluekehitystyöryhmää veti varapuhemies Mauri Pekkarinen.

Keskustan torstaina julkaistussa aluekehityslinjauksessa korostetaan, että osaava Suomi on menestyvä Suomi. Keskustalainen aluepoliittinen ajattelu lähtee siitä, että ihminen voi asua, tehdä työtä, yrittää ja elää hyvää elämää siellä, missä haluaa.

Toisen asteen koulutuksen tutkinto on taattava lähtökohtaisesti kaikille koko maassa. Näin vastataan työvoiman saatavuuden pullonkauloihin. Ammatillisia koulutuspaikkoja on myös hajautettava maakuntien sisällä.

Korkeakouluopetusta on jatkossakin oltava tarjolla koko maassa.

"On tärkeää, että esimerkiksi jokaiselle maakunnalle osoitetaan tutkimus- ja kehitystoiminnan perusrahoitus, jonka suhteellinen osuus julkisista alan resursseista vastaa vähintään puolta maakunnan väestöosuudesta. Tällä hetkellä valtaosa rahoituksesta suuntautuu vain muutamalle suurimmalle kaupunkiseudulle, sanoo aluekehitystyöryhmää vetänyt varapuhemies Mauri Pekkarinen.

Linjauksessa todetaan myös, että alueellistamisessa Suomen tulee seurata muiden Pohjoismaiden esimerkkiä.

Sellaisia valtion hallintotehtäviä, jotka hoituvat hyvin myös muualla Suomessa, tulee siirtää sinne hallitusti pääkaupunkiseudulta. Myös koulutuspaikkoja voidaan siirtää pk-seudulta maakuntiin.

"Nykypäivän alueellistaminen ei välttämättä tarkoita kokonaisten virastojen ja laitosten siirtämistä. Teknologia mahdollistaa monien työtehtävien tekemisen paikasta riippumatta. Jatkossa ei puhuta enää etätyöstä vaan työn tekemistä paikkariippumattomasti. Julkisen sektorin pitää olla tässä suunnannäyttäjä", Pekkarinen sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikkonen ilmoittautui kisaan

HS: Erityisesti hiertää talous – keskustan kannattajat suhtautuvat hallitukseen kielteisemmin kuin SDP:n, vihreiden tai vasemmiston

Keskusta saa yhä suuremman osan kannatuksestaan Itä- ja Pohjois-Suomesta – vihreät työntyneet yhä vahvemmin maakuntiin