Politiikka

Sisäministeri Mykkänen: Oulun epäillyt tapaukset raukkamaisia – matkustaa tänään Ouluun

Poliisi kertoi eilen, että Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä.
Jarkko Sirkiä
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi Oulun hyväksikäyttöepäilyjä Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Sisäministeri Mykkänen: Oulun epäillyt tapaukset raukkamaisia – matkustaa tänään Ouluun

Poliisi kertoi eilen, että Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Oulun epäillyt hyväksikäyttötapaukset ovat raukkamaisia.

Poliisi kertoi eilen, että Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä. Epäiltyjen rikosten uhreina on alle 15-vuotiaita tyttöjä. Poliisi sanoi ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään rikoksista.

Oulussa on hiljattain tullut julki useita muitakin rikosepäilyjä, joissa ulkomaalaistaustaisia miehiä epäillään alle 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Tutkintavankeuteen on määrätty tähän mennessä kymmenen epäiltyä.

"Tällainen ei missään nimessä mahdu Suomeen ja tätä ei voi jättää sikseen", Mykkänen sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Mykkänen on keskustellut tapauksista tänään poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa ja aikoo matkustaa tänään Ouluun, missä hän tapaa kaupungin ja paikallisen poliisin johtoa.

Mykkänen aikoo Oulussa keskustella muun muassa siitä, miksi epäiltyjä hyväksikäyttötapauksia on noussut runsaasti esiin juuri Oulussa.

"Tämä pitää saada hallintaan, ja tästä pitää ottaa oppia muissa kaupungeissa ja koko Suomen viranomaiskentällä."

Mykkänen haluaa lähiviikkoina keskustella muun muassa opettajien, nuorisotyöntekijöiden, sosiaalityöntekijöiden ja lastensuojelun työntekijöiden kanssa siitä, miten hyväksikäyttötapaukset voitaisiin huomata nopeammin.

"Tässä on myös traagista se, että useat hyväksikäyttövyyhdit ovat jatkuneet kuukausia, jopa puoli vuotta, ennen kuin poliisi on saanut tiedon. "

Mykkäsen mukaan on kestämätöntä, että tietyistä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maista tulevilla nuorilla miehillä on selvä yliedustus hyväksikäyttörikostilastoissa.

"Ei voi olla niin, että Suomesta hakee turvaa ja sen jälkeen itse aiheuttaa turvattomuutta", Mykkänen sanoi ja viittasi presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen.

"Meidän täytyy pystyä estämään se, että tällainen ilmiö yleistyy.2

Samalla Mykkänen muistutti, että selvä enemmistö Suomessa olevista ulkomaalaistaustaisista käyttäytyy joka päivä täysin moitteettomasti. Hän varoitti tuomitsemasta ihmisiä ihonvärin perusteella.

"Vaikka samannäköinen olisi syyllistynyt näihin rikoksiin, se ei tarkoita, että toinen henkilö olisi vastuussa toisen henkilön tekemisistä", Mykkänen painotti.

Sinisten puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho vaatii hallituksen hätäkokousta Oulun seksuaalirikosepäilyjen takia.

Terhon mielestä hallituksen on saatava sisäministeriltä ja turvallisuusviranomaisilta tiedonanto lapsiin kohdistuneista rikosepäilyistä. Hän vaatii, että hallitus päättää pikaisesti toimenpiteistä, joilla annetaan kaikki mahdollinen tuki turvallisuusviranomaisille ja rikosten uhreille.

Siniset myös edellyttää, että seksuaalirikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat karkotetaan maasta. EU-tasolla koko turvapaikkaprosessi pitää Terhon mielestä siirtää unionin ulkopuolelle, jotta maahanmuutto saadaan pysyvästi hallintaan.

Hallitus on Terhon mukaan jo ennen Oulun tapausten tietoon tulemista valmistellut eduskunnan käsittelyyn esityksen, joka koventaisi lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Lisäksi juuri voimaantulleen lain perusteella ulkomaalaisen voi jatkossa karkottaa aikaisempaa nopeammin, jos hän on syyllistynyt Suomessa törkeisiin rikoksiin, Terho sanoo.

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin vaatii turvallisuudesta vastaavien viranomaisten resurssien vahvistamista, raiskauslainsäädännön uudistusta ja kriisiavun ohjaamista Ouluun kaupungissa ilmenneiden seksuaalirikosepäilyjen vuoksi.

Marinin mukaan raiskauslainsäädännön uudistuksessa pitää nostaa vähimmäisrangaistuksia, määritellä raiskaus suostumuksen puutteen kautta sekä tiukentaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia.

Marinin mukaan Oulun epäillyt seksuaalirikostapaukset ovat järkyttäviä ja vastenmielisiä.

Uutista täydennetty Sanna Marinin kommenteilla 12.1. klo 14:08

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ministeri Marin: Taksilain epäkohtiin aiotaan puuttua vuodenvaihteessa

Liikenneministeri liikkuu omalla autolla tarvittaessa – Ajokortti ollut vuodesta 2005

Vihreä sisäministeri joutunee ratkomaan Isis-leireillä olevien naisten ja lasten kohtaloa