Politiikka

Näin Pohjois-Pohjanmaalla leviävä erittäin herkästi tarttuva tauti oireilee – Jos saat ripulin navettakäynnin jälkeen, hankkiudu lääkäriin

Kontaktista vasikoihin on syytä kertoa lääkärille, sillä taudin aiheuttajan tutkiminen ei kuulu perustutkimuksiin.
Jaana Kankaanpää
Tauti tarttuu yleisimmin 1–2 viikkoisista vasikoista. Yli viiden viikon ikäisillä sitä tavataan harvoin.

Pohjois-Pohjanmaalla vasikoista ihmisiin erittäin herkästi leviävä tauti aiheuttaa voimakkaan vesiripulin, johon saattaa liittyä oksentelua, pahoinvointia ja vatsakipuja, Eläinten Terveys ry:n tautikuvaus kertoo.

"Oireet alkavat tyypillisesti noin viikon kuluttua tartunnasta ja voivat kestää muutamasta päivästä viikkoihin", kuvauksessa kerrotaan.

Lääkärille on syytä kertoa, että tartunta on mahdollisesti tullut vasikoista, sillä muuten taudin aiheuttaja voi jäädä pimentoon. Sen tutkiminen ei kuulu lääkärin perustutkimuksiin.

Keskipohjanmaa-lehden mukaan tauti voi parantua itsestään, mutta joillain oireet voivat kestää viikkoja. Jos vastustuskyky on heikentynyt, voi tauti olla hengenvaarallinen.

Tauti on vaivannut Pohjanmaalla aiemminkin. Nyt sairastuneita on selvästi aiempaa enemmän, yhteensä 78. Syyskuussa 2016 MT kertoi, että ripulia oli raportoitu 29 henkilöllä. Tautia esiintyi myös Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan rannikolla ja se on levinnyt pohjoiseen.

Tautia aiheuttava Kryptosporidioosi on yleistynyt lypsykarjoissa, emolehmäkarjoissa ja vasikkakasvattamoissa eri puolilla maata. Iso osa sairastuneista on maataloustyöntekijöitä ja maanviljelijöitä.

Lue myös:

Keskipohjanmaa: Vasikoilla yleinen loinen sairastuttaa ihmisiä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla

Pikkuvasikoilla yleinen ripuli vaivaa ihmisiä Pohjanmaalla

Lue lisää

Yle uutiset: Hirvikanta alkaa olla tavoitteessaan Vaasan ja Kokkolan seuduilla

Kainuun ja Pohjanmaan alueen ely-keskusten yhteinen kokeilu helpottaa työvoiman saantia ulkomailta

Yle uutiset: Pohjanmaa yhteistyöhön Chilen kanssa

"Tunnen olevani oikeusmurhan uhri" – vasikkaripuli sysäsi Antti Leikkolan sairauskurimukseen, Mela ei korvaa ammattitautina