Politiikka

Euroopan tuottajien puheenjohtaja varoittaa eurojytkystä: "Me viljelijät vaadimme vastauksia"

Berliinin cap-seminaarissa pelättiin byrokratiaa ja toivottiin tiloille apua digitalisaatiosta ja ilmastotoimista.
Jaana Kankaanpää
MTK:n ja Saksan tuottajajärjestön DBV:n cap-seminaariin Suomen suurlähetystössä Berliinissä osallistuivat vasemmalta MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), Saksan ja EU:n tuottajajärjestöjen puheenjohtaja Joachim Rukwied, EU-komission edustaja Peter Wehrheim sekä Saksan maatalousministeriön osastopäällikkö German Jeub. Paneelin juonsi MT:n Brysselin kirjeenvaihtaja Maria Pohjala.

Euroopan ja Saksan tuottajajärjestöjen puheenjohtaja Joachim Rukwied varoittaa äärioikeiston- ja vasemmiston noususta kevään europarlamenttivaaleissa.

"Se huolestuttaa minua, Myös brexitin osalta me viljelijät vaadimme vastauksia. Ovatko britit sisällä, ulkona vai missä?", hän kysyi MTK:n ja Saksan tuottajajärjestön DBV:n cap-seminaarissa Berliinissä.

Maatalouspolitiikkaan kaivataan ennen kaikkia vakautta, siitä olivat suomalaisten ja saksalaisten tuottajajärjestöjen lisäksi yksimielinen myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

"Tavoitteena Suomen EU-puheenjohtajakaudella on taata viljelijöille varmuus tukien pelisäännöistä ja rahoituksesta", Leppä lupaili. Käytännössä päätökset EU:n maatalousuudistuksesta venyvät todennäköisesti Saksan puheenjohtajakaudelle ensi vuoden syksyyn.

Suurin kiistakysymys on rahoituksen riittävyys. Brexit leikkaa EU:n budjettia ja rahaa suunnataan uusiin tehtäviin kuten rajavalvontaan ja maahanmuuttoon. Suomen tavoitteena on hilata hiukan rahaa pois niin sanotuista uusista tehtävistä takaisin maatalouteen.

"En ymmärrä sitä, että EU:n halutaan tekevän enemmän, mutta rahaa annetaan kuitenkin vähemmän", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila arvosteli jäsenmaita.

Rukwied sanoi menettäneensä uskonsa siihen, että EU-uudistuksissa voitaisiin oikeasti vähentää byrokratiaa tilavalvonnoissa.

"Meidänkin tilalla kierrettiin viikkokaupalla tarkastajien kanssa lohkoja ympäriinsä. Ei siinä ole mitään järkeä."

Digitalisaatiosta toivottiin ratkaisua maatalouden tukibyrokratiaan.

Se kuitenkin edellyttäisi toimivia laajakaistayhteyksiä. "Saksa on kehitysmaa tässä asiassa", Rukwied myönsi. Marttila muistutti, että tilanne on sama Suomessa ja Yhdysvallat menee digitalisaatiossa lujaa ohi.

Lue lisää

Paljaan maan kielto ja turvepeltojen suojeluvaatimus lieventyivät EU-parlamentin äänestyksessä – Katainen: "Nyt vaatimus koskee turvepeltojen kunnossapitoa"

EU-ministerit sopuun maatalouspolitiikasta: "Turvaa vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön viljelijöille" – neuvottelut jatkuvat vielä parlamentin ja komission kanssa

Maatalouskompromissi saa suomalaisten tuen: "Kirjaukset mahdollistaisivat turvepeltojen käsittelyn" – europarlamentti äänestää capista useana päivänä

Tällä viikolla EU:ssa tehdään päätöksiä maatalouspolitiikasta seitsemälle vuodelle: Vaikein kysymys on, paljonko maataloustuesta suunnataan ilmasto- ja ympäristötoimiin