Työmarkkinajärjestöt toivovat, että oleskeluluvat käsitellään kuukaudessa – työperäinen maahanmuutto vaaliteemaksi - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Työmarkkinajärjestöt toivovat, että oleskeluluvat käsitellään kuukaudessa – työperäinen maahanmuutto vaaliteemaksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen mielestä seuraavan hallituksen on nostettava työperusteinen maahanmuutto yhdeksi kärkiteemaksi.
Johannes Tervo
Muun muassa vihannesteollisuus työllistää maahanmuuttajia.

Työmarkkinajärjestöt EK, KT, SAK, Akava ja STTK vaativat seuraavaa hallitusta edistämään työperäistä maahanmuuttoa.

"Suomi tarvitsee osaavaa ja kansainvälistä työvoimaa, innovatiivisia kasvuyrittäjiä ja huippuosaajia. Työperusteinen maahanmuutto on syntyvyyden laskun vuoksi yhä tärkeämpää hyvinvointivaltion rahoituksen turvaamiseksi", järjestöt painottavat yhteisessä tiedotteessaan.

Maahanmuutto ja muut työelämän kehittämiseen liittyvät teemat ovat esillä keskusjärjestöjen järjestämissä Ääni työlle -keskustelutilaisuuksissa, joita järjestetään tammi–maaliskuun aikana yhdellätoista paikkakunnalla.

Kiertue alkaa Helsingistä 22. tammikuuta. Ensimmäisen tilaisuuden teema on maahanmuutto.Työperusteinen maahanmuutto täydentää järjestöjen mukaan Suomen työmarkkinoita.

"Työllisyyden parantamiseksi ja koulutuspanostusten kohdentamiseksi tarvitsemme lyhyen ja pitkän aikavälin ennakoivaa tietoa työvoima- ja osaamistarpeista: miten paljon, mille ammattialoille ja alueille työvoimaa tulevaisuudessa tarvitaan."

Järjestöjen mielestä työntekoon oikeuttavien oleskelulupien käsittelyajat ovat nyt liian pitkät. Työnantajan ja työntekijän on vaikea sitoutua työsuhteeseen, jos työnteon aloittamisajankohta on epävarma ja voi alkaa vasta useiden kuukausien kuluttua.Järjestöt vaativat, että työntekijän oleskeluluvan tavoitekäsittelyajaksi on asetettava yksi kuukausi.

Lisäksi Suomea pitäisi markkinoida ulkomailla aktiivisesti työntekomaana sekä opiskelu- tai tutkimusympäristönä.

Ehdotuksiin kuuluu myös englannin lisääminen asiointikieleksi alueilla, joilla on paljon kansainvälistä toimintaa ja työntekijöitä.

Lue lisää

Työmarkkinakeskusjärjestöt sopuun lomautusten ja työttömyysturvan poikkeusten jatkosta – esitys siirtyy hallituksen puntaroitavaksi

Jussi Halla-aho vastusti turvapaikanhakijoiden työnteon helpottamista maatiloilla keskiviikkona – "Hallitus haluaa hämärtää työperäisen maahanmuuton ja turvapaikan hakemisen rajaa"

Somalit, irakilaiset, teologi ja Picnic-ketju – Kausityö maatilalla kiinnostaa nyt näitä kaikkia

Tuontiduunarit