Politiikka

Ruotsin maatalousministeri vaihtuu – hallitusohjelma lupaa vahvan viljelijäpaketin ja valtion virkoja Tukholman ulkopuolelle

Ruotsin maatalousministeriksi nousee yllätysvalinta sosiaalidemokraatti Jennie Nilsson.
Lehtikuva / Anders Wiklund
Sosiaalidemokraatti Jennie Nilsson on Ruotsin uusi maatalousministeri.

Uusia valtion toimintoja ei tämän hallituksen aikana sijoiteta Tukholmaan, on kirjoitettu Ruotsin maanantaina hyväksyttyyn hallitusohjelmaan. Pääministerinä jatkava sosiaalidemokraattien Stefan Löfven lupaa myös rakentaa useita uusia palvelupisteitä ympäri maan.

Moni hallitusohjelman maaseutua kosiskeleva maininta on kädenojennus keskustalle, joka ei ole hallituksessa, mutta tukee sitä. Löfven lupasi avauspuheessaan maaseudulle nopeampia laajakaistoja ja parempia junayhteyksiä.

Rantarakentamista maaseudulla helpotetaan ja yksityisen metsänomistajan asemaa vahvistetaan. Maatalouslehti Lantbrukin mukaan sosiaalidemokraatit ottivat ensimmäisen kerran näin vahvasti kantaa yksityiseen metsänomistajuuteen.

Ohjelma sisältää viljelijäpaketin, joka lisää maatalouden kilpailukykyä ja vahvistaa maksuvalmiutta. Maatalouden muutosta hiilidioksidivapaaksi tuetaan.

Hallituspohja jatkuu samana kuin ennen vaaleja. Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue muodostavat vähemmistöhallituksen ja tarvitsevat tukea oppositiolta. Keskustan lisäksi liberaalit ovat luvanneet tukensa.

Ruotsi sai perjantaina viimein pääministerin neljän kuukauden neuvottelun jälkeen. Hallitukseen nimitettiin kuusi uutta ministeriä. Avainministerit jatkavat entisissä tehtävissä.

Maatalousministeri vaihtuu. Tornionjokilaaksosta kotoisin oleva ja suomea osaava Sven-Erik Bucht jää sivuun ja tilalle tulee Jennie Nilsson. Molemmat ovat sosiaalidemokraatteja.

Maatalousministerinä aloittava Jennie Nilsson ei ole ollut maatalouspoliitikko ja hänellä on taustaa hoitotyöstä. Hän on kotoisin pienestä maalaiskunnasta Hyltestä läheltä Ruotsin länsirannikkoa.

Lantbrukin arvion mukaan Nilssonin tausta tarkoittaa sitä, että hän keskittyy enemmän maaseutu- kuin maatalousasioihin. Buchtin vaihtumista lehti ei pitänyt yllätyksenä, mutta Nilssonin valintaa ei osattu odottaa.

Nilsson valittiin Ruotsin valtiopäiville vuonna 2006. Hän oli viimeksi elinkeinovaliokunnan puheenjohtaja.

Sosiaalidemokraateilla on 18 ministeriä ja ympäristöpuolueella viisi.

Koko Ruotsin tulisi olla maailman ensimmäinen fossiilisista polttoaineista vapaa maa. Tavoitteena on, että uusia bensa- tai dieselautoja ei saa myydä enää vuoden 2030 jälkeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turvallisuuden huippu Ruotsissa – grilleillekin omat roskiksensa

Kieltolaki on hyvin kansainvälinen ilmiö – "Viinakortti ja alkoholin myynti vain ruokailijoille ovat ruotsalaisia keksintöjä"

Simonkadun pääekonomisti: Poliittisesti korrektisti Ruotsissa