Politiikka

Meppi Heidi Hautala: EU-Mercosur kauppaneuvottelut keskeytettävä – Syynä metsäkadon vauhdittaminen

Euroopan parlamentin vihreät mepit vaativat EU:ta keskeyttämään kauppaneuvottelut Brasilian kanssa.
Markku Vuorikari
Heidi Hautalan mukaan Brasilian presidentti Bolsonaro pitää metsävarantoja esteenä teollisuuden eduille.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) ja 21 muuta vihreää meppiä vaativat EU:ta keskeyttämään kauppaneuvottelut Mercosur-maiden kanssa. Syynä ovat Brasilian tuoreen presidentin Jair M. Bolsonaron toimet metsien hakkuiden kasvattamiseksi.

Mepit esittävät vaatimuksensa avoimessa kirjeessä EU:n korkealle edustajalle Federica Mogherinille.

"Presidentti Bolsonaron hallinto uhkaa vallata alkuperäiskansojen suojeltuja maita maatalouden ja kaivosten käyttöön. Hallinto suhtautuu ilmastonmuutokseen totaalisen välinpitämättömästi. Kaikki tämä on todella huolestuttavaa, puhumattakaan presidentin järkyttävistä naisia, vähemmistöjä ja työntekijöiden oikeuksia halventavista kommenteista", Hautala toteaa.

Hautala on vaatinut metsäkadon sisällyttämistä Mercosur-neuvotteluihin vielä ennen sopimusneuvottelujen päättymistä.

"Suuri syy hakkuiden kasvamiseen on lihan kasvanut maailmanlaajuinen kysyntä eli karjan laidunmaat ja rehusoijan viljely. Myös alueella toimivien eurooppalaisyritysten olisi vakavasti syytä harkita toimiensa eettisyyttä", Hautala sanoo.

EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden neuvottelemasta kauppasopimuksesta löytyy useita haasteita, suurimpana niistä maatalous. Kauppaneuvotteluita on yritetty saada maaliin vielä tämän komission aikana, mutta neuvottelut eivät ole edenneet.

Usean unionin jäsenmaan mielestä Etelä-Amerikan maiden kanssa on vaikea löytää kompromissia, joka kohtelisi oikeudenmukaisesti eurooppalaista maataloutta.

Mercosur-maat ovat suuria maatalous-, erityisesti naudanlihantuottajia.

"Bolsonaro ajaa vapaakauppaa, jossa teollisuuden edut ajavat täysin ilmastonsuojelun, ympäristön ja ihmisten ohi. Tätä ei voi hyväksyä. Kauppa ei ole "vain kauppaa", vaan keino vaikuttaa yhteiskuntaan. Markkinoita ei voi avata hinnalla millä hyvänsä eikä EU saa tinkiä periaatteistaan", Hautala huomauttaa.

Lue myös:

EU:n ja Mercosur-maiden kauppasopimus hiertää tuottajia – lisäisi naudanlihan tuontia EU:hun

"Roistojen kanssa ei voi neuvotella", EU:n Mercosur-into nosti tuottajat varpailleen

Lue lisää