Väyrynen pudotettiin Ylellä pienpuoluetentteihin – kanteli oikeusasiamiehelle - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Väyrynen pudotettiin Ylellä pienpuoluetentteihin – kanteli oikeusasiamiehelle

Väyrysen mukaan Seitsemän tähden liike on muodollisesti samassa asemassa kuin siniset, jolla ei ole viime eduskuntavaaleissa valittuja kansanedustajia ja joka on merkitty puoluerekisteriin kesken vaalikauden.
Paavo Väyrynen piti eduskunnassa tiedotustilaisuuden eilen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kansanedustaja Paavo Väyrynen on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle Yleisradion vaaliohjelmia koskevasta linjauksesta. Väyrynen pyytää oikeusasiamiestä selvittämään, ovatko Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet rikkoneet lakia, kun Väyrysen perustama Seitsemän tähden liike jätettiin Ylen vaaliohjelmien ulkopuolelle.

Väyrynen huomauttaa kantelussaan, että Seitsemän tähden liike on muodollisesti samassa asemassa kuin siniset, jolla ei ole viime eduskuntavaaleissa valittuja kansanedustajia ja joka on merkitty puoluerekisteriin kesken vaalikauden.

Väyrynen on kirjelmöinyt Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimintaa johtavalle Jouko Jokiselle pyytääkseen, että Seitsemän tähden liikkeelle osoitetaan oma puoluepäivä Ylellä.

Jokinen toteaa, että arvonta tehtiin hallintoneuvoston joulukuun alussa tekemän päätöksen perusteella. Päätöksen perusteella arvonnan mukaisiin vaaliohjelmiin osallistuvat hallintoneuvoston päätöksentekohetkellä rekisteröidyt puolueet, joilla on useampi kuin yksi kansanedustaja eduskunnassa.

"Väyrynen pääsee kyllä mukaan pienpuolueiden vaalitentteihin radiossa ja televisiossa, ja on varmaankin vahvasti mukana meidän vaaliseurannassa, mutta ei varsinaisessa puheenjohtajatentissä, joka on se yksilöpäivä", Jokinen sanoi STT:lle.

Väyrysen mielestä Ylen hallintoneuvoston päätös poikkeaa vaaliohjelmissa noudatetusta vakiintuneesta käytännöstä.

"Tähän saakka puolueet on jaoteltu vaaliohjelmissa eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin pienpuolueisiin", Väyrynen moittii.

Hallintoneuvoston jäsenet ovat Väyrysen mielestä saattaneet olla jäävejä evätessään kilpailevalta puolueelta oikeuden osallistua vaaliohjelmiin.

Jokinen ei allekirjoita Väyrysen tulkintaa vallitsevasta käytännöstä, vaan toteaa, että aiemmat vastaavat tapaukset on ratkaistu samalla tavalla. Puolueista irrottautuneet yhden hengen ryhmät eivät ole aikaisemminkaan päässeet tentteihin mukaan, Jokinen sanoi.

Kokoomusryhmän jättäneen Harry Harkimon Liike Nyt -ryhmä ei ole rekisteröitynyt puolueeksi, joten se ei ole mukana puolueiden rinnalla Ylen vaaliohjelmissa. Jokisen mukaan liikkeen ehdokkaat voivat päästä mukaan esimerkiksi alueellisiin vaalitentteihin, joita Yleisradio järjestää muun muassa alueellisten sanomalehtien kanssa.

"Se on järjestäjien asia päättää", Jokinen sanoi.

Lue lisää

Kulmuni: "Tämä maa on vakavassa paikassa" – puoluesihteeri Pirkkalainen vastaa Väyryselle: "Puoluekokous on varmasti laillinen"

Keskustan viides kolonna

Näin Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen vastaavat Mikko Kärnän syytöksiin oikeistopopulismista ja besserwisserismistä

Paavo Väyrynen tukee Katri Kulmunin uudelleenvalintaa keskustan puheenjohtajaksi – "Annika Saarikon näytöt eivät vakuuta"