Lapsi tarvitsee vanhemmilta eväitä kulutuskriittisyyteen – "Syyllistämisen sijaan kannatta kannustaa positiivisiin tekoihin." - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Lapsi tarvitsee vanhemmilta eväitä kulutuskriittisyyteen – "Syyllistämisen sijaan kannatta kannustaa positiivisiin tekoihin."

Luonto-Liiton vinkkien mukaan perheen lomamatkan voi tehdä junalla ja viettää aikaa mieluummin luonnossa kuin kauppakeskuksissa.
Hanne Manelius
Pienikin lapsi voi tehdä ympäristövalintoja ostamalla leluja kirpputorilta ja laittamalla vanhat lelut kiertoon.

Muovileluja, popcorn-koneita, pillejä ja halpoja vaatteita. Tarvitsemmeko tosiaan kaikkea krääsää, jota meille tuputetaan?

Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen mukaan nykyisellä kulutuksellamme tarvitsisimme 1,7 maapallon luonnonvarat. Kulutusta pitäisi vähentää resurssien riittävyyden, ympäristösuojelun ja ilmastonmuutoksen torjunnan vuoksi.

Ihmisten elintaso on noussut ja ruokaan kuluu yhä vähemmän rahaa, Suomessa runsaat kymmenen prosenttia tuloista. Varaa jää kaikkeen muuhun kulutukseen.

Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green listaa tärkeimmiksi ympäristövalinnoiksi kaukolentojen vähentämisen, kasvispainotteisen ruokavalion, uusiutuvalla energialla tuotetun lämmityksen ja sähkön, asuinneliöiden määrän, kodin sijainnin suhteessa kouluun, työpaikkoihin ja harrastuksiin sekä arjen liikkumisen.

Green suosittelee keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa perheen ympäristövalinnoista, kuten lomamatkasta junalla ja tavaroiden hankkimisesta vain tarpeeseen.

Pienikin lapsi voi valita ympäristöystävällisesti hankkimalla lelun, pelin tai harrastusvälineen käytettynä ja kierrättämällä vanhoja lelujaan.

Nuorten vaikutusmahdollisuudet ulottuvat koulu- ja harrastusmatkoihin, jotka voi tehdä julkisilla liikennevälineillä tai kävellen ja pyöräillen.

"Lapsi ja nuori voi ehdottaa vanhemmille kasvispainotteista ruokavaliota tai laittaa itse kasvisruokaa. Perheessä on hyvä kiinnittää huomiota ruokahävikin vähentämiseen", Green ehdottaa.

Tarhoissa ja kouluissa keskustellaan usein rajallisesti lähinnä jätteiden lajittelusta, jonka vaikutus ilmastoon on Greenin mukaan suhteellisen pieni, vaikkakin osana kokonaisuutta merkittävä.

"Kulutuksen ympäristövaikutuksista olisi hyvä puhua enemmän painottaen kokonaiskuvaa ilmiöstä, ympäristövaikutuksista ja valinnoista. Kohtuullinen kulutus tukee myös lapsen ja nuoren oman talouden hallintaa."

Vanhempien on tärkeää antaa lapsille ja nuorille malli kohtuullisesta kuluttamisesta. Iloa elämään löytyy ihmissuhteista, taiteesta, luonnosta ja harrastuksista.

Syyllistämisen sijaan kannattaa kannustaa positiivisiin tekoihin. Ympäristönsuojelua voi edistää olemalla aktiivinen järjestöissä sekä äänestämällä.

Nuorille suunnattu Luonto-Liiton kulutuskriittinen toimintaryhmä löytyy facebookista.

Lue lisää

Kevätseurannassa runsaasti perhoshavaintoja

Susiin liittyvä riitely ei väsytä – ihan kaikkia

Luonto-Liitto: Susien tappamat ja vahingoittamat metsästyskoirat pitää korvata koiranomistajan omilla vakuutuksilla ilman valtion korvausvastuuta

Isot ympäristöjärjestöt saavat valtiolta yli 2,5 miljoonan euron tukipotin – Metsästäjäliitto sai 13 miljoonan testamenttilahjoituksen