Maaseutuvihreät lisäisivät puurakentamista, mutta eivät metsien käyttöä – "Miksi Suomen metsistä tehdään vessapaperia Kiinaan?" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Maaseutuvihreät lisäisivät puurakentamista, mutta eivät metsien käyttöä – "Miksi Suomen metsistä tehdään vessapaperia Kiinaan?"

Maaseutu- ja erävihreiden eduskuntavaaliehdokkaat haluavat edistää kaupungistumista ja turvata samalla maaseudulla asumisen edellytykset.
Petteri Kivimäki
Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen veti maaseutu- ja erävihreiden eduskuntavaaliehdokkaiden paneelikeskustelua Hartolassa tänään lauantaina. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto osallistui paneeliin.

Vihreiden maaseutusiipi suhtautuu yksimielisen myönteisesti puurakentamisen lisäämiseen Suomessa. Metsien käyttöä he eivät kuitenkaan halua lisätä.

"Lapissa hakkuut pitäisi mielestäni kokonaan kieltää. Jos metsä kasvaa nopeammin kuin sitä hakataan, sitä voi hakata, mutta muuten ei", Juha Tapiola Hämeestä sanoo.

"Suomi elää metsistä mutta en ymmärrä, miksi Suomen metsistä tehdään vessapaperia Kiinaan", toteaa Sari Jokinen Riihimäeltä.

"Kepulaisten biotalousbuumi on mennyt aivan överiksi. Halutaan lisätä hakkuumääriä piittaamatta, mikä on tulos luonnon monimuotoisuuden tai hakkuumäärien kannalta", maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen Kajaanista pamauttaa.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto pitäisi hakkuumäärät suunnilleen nykyisellä tasolla.

"Ympäristökestävyyden ja hiilinielun kannalta olisi hyvä, että metsien käyttö pysyisi suunnilleen samalla tasolla kuin se nyt on."

Muun muassa näistä kysymyksistä keskusteltiin maaseutu- ja erävihreiden eduskuntavaaliehdokkaiden vaalistartissa Hartolassa tänään lauantaina.

Maaseutuvihreät ehdokkaat suhtautuvat lähtökohtaisesti myönteisesti kaupungistumiseen, mutta elämisen edellytykset myös maaseudulla olisi heidän mielestään tärkeää turvata.

"Olennaista on, että sekä kuntapolitiikassa että eduskunnassa luodaan edellytyksiä asua kaupungeissa mutta samalla myös aina muistetaan maaseudun olosuhteet ja mahdollisuudet. On esimerkiksi tärkeää huolehtia siitä, ettei maaseudulla syrjässä asuva pienituloinen joudu kohtuuttomasti maksamaan siitä, kun ilmastonmuutosta hillitään", Silja Keränen toteaa.

"Meidän maaseutu- ja erävihreiden tehtävänä on tuoda puolueen tietoon niitä asioita, jotka ovat maaseudun ihmisille tärkeitä ja mitä se todellisuus siellä on", Keränen sanoo.

Maitotilallinen ja luomuviljelijä Maisa Juntunen Kangasniemeltä korostaa maaseudun ja kaupunkien vuorovaikutusta. Hän haluaisi mieluummin hajauttaa kuin keskittää palveluita.

"Miksi me ihannoimme suuria yksiköitä, kun voisimme tuoda palveluita kylätaloille ja kuntakeskuksiin? Silloin jokaisen ei tarvitsisi ajaa palveluiden perässä sinne keskuskaupunkeihin, mikä on ekologisesti hyvin kestämätöntä."

Tarmo Ketola Petäjävedeltä katsoo, että kaupungistuminen etenee vääjäämättä.

"Kaupungistumista ei mielestäni ole järkevää sen kummemmin kiihdyttää kuin hillitäkään."

Pekka Haaviston mukaan puolue ei aio karsia maatalouden lomituspalveluita, mikäli vihreät on tulevaisuudessa hallitusvastuussa.

Puolue kuitenkin haluaa kieltää turkistarhauksen siirtymäajalla. Maatalouden painopistettä vihreät haluaa siirtää vahvasti luomun suuntaan.

Haavisto katsoo, että esimerkiksi maaseutumatkailu voisi jatkossa muodostaa entistä isomman osan maatilojen tulovirroista.

"Suomessa Lappi on matkailussa perinteisesti vahva, ja hyvä niin. Ei kuitenkaan ole mitään syytä, miksei muu Suomi voisi vahvistua matkailussa. Uskon, että maatilamatkailun merkitys kasvaa. Jo nyt on paljon esimerkiksi mökkivuokraustoimintaa maatilojen yhteydessä."

Lue lisää

Kymmenettuhannet vapaa-ajanasunnot rapistuvat ilman käyttöä – Kuitenkin vain pieni osa on korjauskelvottomia

Rakennusalan toimijoita kerätään yhteen hiilineutraalin rakentamisen kehittämiseksi – "Parhaimmillaan rakennus voi sitoa enemmän hiiltä kuin vapauttaa"

Karstulan sivukylällä postinjakelu on ollut retuperällä jo pitkään – lähes kaikki posti saapuu nykyään sähköisessä muodossa

Keskustan ja vihreiden kiistat eivät uhka hallitukselle: "Kyllä vihreiden kanssa pärjää, kunhan asiat sovitaan tarkkaan etukäteen"