Politiikka

Keskustaministereiltä ristiriitaisia vastauksia hoitajamitoituksen etenemisaikataulusta – Orpolta kaivataan tarkennusta kokoomuksen kantaan

Juha Sipilän mukaan esitystä vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta ei ehditä käsitellä enää tällä vaalikaudella. Annika Saarikko on epävarma.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko keskusteli hoitajamitoitusasian aikataulusta oikeuskanslerin kanssa viime viikolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Vanhustenhoidon mahdollisesta lakiin kirjattavasta hoitajamitoituksesta ja sen aikataulusta on epäselvyyttä. Keskustaministerit antoivat tiistaina eduskunnassa ristiriitaisia vastauksia siitä, voisiko hoitajamitoitusasia edetä eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella.

Kokoomus näyttää taipuneen muiden puolueiden kannalle vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin.

Kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi kysymystä Twitterin sekä Ylen ja MTV:n kautta, mutta häntä ei tavoitettu tarkentamaan kokoomuksen kantaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi toimittajille eduskunnassa, että esitystä hoitajamitoituksesta ei voida tuoda käsiteltäväksi enää tällä vaalikaudella. Eduskunnan istuntojen on tarkoitus päättyä maaliskuun puolivälissä, ja eduskuntavaalit pidetään huhtikuun puolivälissä.

Sipilän mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) keskusteli hoitajamitoitusasian aikataulusta oikeuskanslerin kanssa viime viikolla.

"Oikeuskanslerin selvä kanta on, että (esitystä) ei ole mahdollista tuoda tällä kaudella", Sipilä sanoi tiistaina eduskunnassa.

Sipilän mukaan esitys vaatisi huolellisen valmistelun. Hänen käsityksensä on, että esimerkiksi taloudellisissa arvioissa on suurta vaihtelua.

Sipilän puoluetoveri, ministeri Saarikko ei kuitenkaan tiistaina pystynyt arvioimaan, voisiko hoitajamitoitusasia sittenkin edetä eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella.

"Tosiasia on, että en oikeasti osaa sanoa, ehtisikö eduskunta käsitellä tämän. Siihen ottaa varmaan parhaiten kantaa (sosiaali- ja terveys)valiokunnan puheenjohtaja ja sitä kautta myöskin koko eduskunta", Saarikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi viime viikolla, että valiokunta ehtisi käsittelemään hoitajamitoitusesityksen vielä tällä vaalikaudella, jos hallitukselta löytyy siihen tahtoa.

Saarikko kaipasi hoitajamitoituskysymykseen selvyyttä myös hallituskumppani kokoomuksesta, jonka linja näytti muuttuneen.

"Käyn tästä (aikatauluasiasta) keskusteluja virkakunnan kanssa, mutta tietysti ensiksi minulla täytyy olla varmuus, että hallituksessa on yksimielisyys tällaisen esityksen tuomisesta", Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan hallituksen reunaehtona on ensisijaisesti ollut se, että sote- ja maakuntauudistus saadaan valmiiksi tällä vaalikaudella.

Oppositiopuolueet ovat viikonlopun aikana valmistelleet yhdessä lakialoitteen hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Lakialoitteessa esitetään lisättäväksi vanhuspalvelulakiin säädös henkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

Asiasta kerrottiin opposition tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kokoomus julkisti työllistämiskeinonsa: porrastaisi ansiosidonnaisen, poistaisi työttömyysputken ja lisäisi paikallista sopimista

Puolueiden kiivain kesäkokoussesonki on käynnissä – kokoomus alkaa haastaa perussuomalaisia: "Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja"

Kokoomus aikoo haastaa hallitusta ja perussuomalaisia