Politiikka

Ruotsin uusi maatalousministeri haluaa ihmisten valitsevan luomua

Luomuvalintoja voidaan tukea taloudellisesti. Ruotsi aikoo myös lisätä elintarvikeomavaraisuuttaan ja vientiä.
Terhi Torikka
Tämän ruotsalaisen luomusikatilan teurassiat laiduntavat päivittäin siirreltävässä "mökkikylässä". Mökeissä on olkipohjaisten makuutilojen lisäksi rehuautomaatti ja vesipiste.

Ruotsin uusi maatalousministeri haluaa, että yhä useampi kuluttaja valitsee luomua.

Sosialidemokraatteja edustava Jennie Nilsson ei sulje pois tukia tai porkkanoita luomuvalintojen lisäämiseksi, ruotsalainen Land-Lantbruk-lehti kertoo uutistoimisto TT:n haastattelun perusteella.

Ministeri pitää poliittista vaikuttamista avainasemassa luomu- ja ilmastoystävällisten tuotteiden lisäämisessä. Tosin luomutuotanto on lehden mukaan kiistanalainen kysymys ilmastovaikutuksiensa vuoksi. Luomu vaatii enemmän peltoa, mikä tarkoittaa vähemmän hiiltä nieleviä metsiä. Toisessa vaakakupissa on torjunta-aineiden ja väkilannoitteiden vähäisempi käyttö.

Ilmastovaikutuksia voi ministerin mukaan kuitenkin hillitä tutkimuksella ja tuotekehityksellä.

Jotta luomun kulutus kasvaisi perheissä, kouluissa tai vanhusten lautasilla, ministeri olisi valmis harkitsemaan sille jonkinlaisia talousporkkanoita. Hän vertaa asiaa uusiutuvaan energiaan siirtymiseen sähkösertifikaattien avulla.

Koulutukseltaan ministeri on vanhainkodin hoitoapulainen, taustaltaan työläisperheestä ja sitä mieltä, että hinnan ei pitäisi olla ruokavalintojen lähtökohta.

"Siksi tuotantomääriä pitää saada ylös ja hintaa alas. Tukeminen eli yhteisestä pussista maksaminen voi olla aiheellista, jotta päästään poliittiseen maaliin."

Hallitus on luvannut vahvan maatalouspaketin, sillä maatalous ja metsä ovat tärkeitä työpaikoille ja kasvulle, Nilsson sanoo.

Hän haluaa lisätä vihreiden elinkeinojen kilpailukykyä ja Ruotsin ruokaomavaraisuutta, mikä edellyttää suurempaa vientiä.

"Viemme sitä, missä olemme hyviä eli pitkälle jalostettuja tuotteita ja kiinnostaville markkinoille kuten Kiinaan. Pienen maan pitää viedä ja oikeille markkinoille."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsin maatalousministeri vaihtuu – hallitusohjelma lupaa vahvan viljelijäpaketin ja valtion virkoja Tukholman ulkopuolelle

Land: Sudet tappoivat 26 lammasta Ruotsissa – edes sähköpaimen ei auttanut

Ruotsalaislehti: Puiden lehdistä apua eläinten nälkään