Politiikka

Hannakaisa Heikkinen: "Pelkkä hoitajamitoitus ei ratkaise vanhustenhuollon ongelmia"

Oppositio vaatii hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin heti.
Stiina Hovi
Hoidon tarve on tässä ja nyt. Huomenna voi olla myöhäistä.

Vanhustenhoidossa havaitut puutteet ovat saaneet oppositiopuolueet jättämään hallitukselle välikysymyksen. Asiasta keskusteltiin eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Hallituksen luottamuksen ratkaiseva äänestys tapahtuu tänään perjantaina.

Oppositio vaatii hallitukselta muun muassa minimihoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Mitoitukseksi halutaan 0,7 eli seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohti. Tällä hetkellä lakiin on kirjattuna pelkkä 0,5 suositus hoitajamitoituksesta.

Hallituspuolueet kokoomusta lukuun ottamatta ovat ilmoittaneet olevansa mitoituksen kirjaamisen kannalla.

Kirjaamisen aikataulusta ollaan eri mieltä. Oppositio toivoo, että lakimuutos tapahtuu vielä tämän hallituskauden aikana. Sen mukaan kyse on tahtotilasta, hallituksen mukaan huolellista valmistelua vaativasta kokonaisuudesta.

"Korjausten viivyttely hoivaa tarvitsevien vanhusten kohdalla tarkoittaa, että aika ajaa elämän ohi", Päivi Räsänen (kd.) kommentoi. Hänen mukaansa vanhusten hoidon tarve on tässä ja nyt. Huomenna voi olla jo myöhäistä.

Vaikka perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on alkanut valmistella hoitajamitoituksen lakiin kirjaamista ja vaikutusarviointien laadintaa, eivät kansanedustajat hänen näkemyksensä mukaan ehtisi käsitellä asiaa ennen vaaleja.

"Huolelliseen lainvalmisteluun ei kuulu se, että vaikutukseltaan valtavia lainsäädännön muutoksia tuodaan lakiin kiireellä, ilman kunnollista vaikutusarviointia ja kuntien kuulemista", kommentoi keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen. "Emme voi ajatella niin, että yksin hoitajamitoitus ratkaisisi vanhustenhuollon ongelmat."

Heikkinen pitää realistisena, että asiasta päätetään seuraavissa hallitusneuvotteluissa ja lainsäädännön muutokset tehdään ensi kaudella.

Ylen torstaina julkaiseman gallupin mukaan vanhustenhoidon kriisi näkyy merkittävänä pudotuksena kokoomuksen kannatuslukemissa. Laskua kertyi 2,3 prosenttiyksikköä. SDP:n kannatus laski 1,1 ja keskustan 0,5 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten kannatus puolestaan nousi 1,8 ja vihreiden 1,0 prosenttiyksikköä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Poliisi aloitti esitutkinnan kolmen kansanedustajan puheista

Vanhusten ihmis­oikeudet pitää turvata

Miksi vanhuksilla ei ole oikeutta ulkoiluun?