Politiikka

Hallitus ei kaatunut vanhusvälikysymykseen – hoitajat iloitsevat luvatuista lakimuutoksista

Yksityiset hoivakodit eivät ole ainoita syyllisiä alan ongelmiin.
Jaana Kankaanpää
Ongelmat vanhustenhoidossa ovat huolettaneet ja uuvuttaneet hoitajia.

Julkiseen keskusteluun nousseet vakavat puutteet vanhustenhoidossa saivat oppositiopuolueet jättämään hallitukselle välikysymyksen viime perjantaina. Välikysymysäänestyksessä hallitus sai pitää eduskunnan luottamuksen äänin 99-88.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri kertoo hoitajien olevan hyvin tyytyväisiä siihen, että vanhustenhoidon ongelmat ovat nousseet julkiseen keskusteluun. "Ongelmat ovat huolettaneet ja uuvuttaneet jäsenistöämme, sillä hoitajat haluavat tehdä työnsä hyvin."

Viestejä ongelmista on kantautunut lakimiehen korviin viimeiset kymmenen vuotta. Ne muuttuivat hälyttävämmiksi viitisen vuotta sitten. Paljastukset yksityisten hoivakotien hoidon tasosta muuttuivat lopulta ilmiöksi.

Okkerin mielestä kyse on yhteiskunnassa vallitsevasta rakenteellisesta ongelmasta, jonka taustalta löytyy kaksi vastuullista tahoa. Ensimmäisenä katseet kääntyvät kuntiin. Hoivan hinta niissä on poljettu liian alas. Seurauksena siitä yksityiset toimijat ovat tieten tahtoen sitoutuneet taloudellisesti kannattamattomiin sopimuksiin.

Tilanne heijastuu väistämättä hoidon laatuun. "Yritykset raapivat voittonsa jostain. Tässä tapauksessa hoitajien mitoituksesta."

"Suomen kansa ymmärtää, että tämä on arvokysymys. Julkinen keskustelu on edellytys sille, että muutoksia saadaan aikaan", Okkeri tiivistää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vanhusten ihmis­oikeudet pitää turvata

Miksi vanhuksilla ei ole oikeutta ulkoiluun?

Hoitokodin johtajalle ehdollista vankeutta törkeästä vammantuottamuksesta ja vaaran aiheuttamisesta