Politiikka

Soveltuvuuskokeet palaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutukseen

Alalle soveltumaton voi jäädä valitsematta jo kevään yhteishaussa.
Vastedes opiskelija voidaan jättää valitsematta, jos hän on selkeästi soveltumaton toimimaan sosiaali- ja terveysalalla. LEHTIKUVA / VILJA VEHKAOJA

Soveltuvuuskokeet palaavat sosiaali- ja terveysalan ammatilliseen koulutukseen, kertoi opetusministeriö perjantaina. Vastedes opiskelija voidaan jättää valitsematta, jos tämä ei selvästi sovellu sosiaali- ja terveysalalle. Koulutuksen järjestäjät voivat ministeriön mukaan hyödyntää mahdollisuutta jo tämän kevään yhteishaussa.

Ministeriön tekemä muutos asetukseen palauttaa oppilaitosten mahdollisuudet pääsy- ja soveltuvuuskokeiden käyttöön sellaisiksi kuin ne olivat aiemmin.

"Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että sote-alalla työskentelee sitoutuneita ja osaavia ammattilaisia myös tulevaisuudessa. Oppilaitoksilla tulee olla mahdollisuus jättää valitsematta koulutukseen ne, jotka ovat selkeästi soveltumattomia vastaamaan esimerkiksi lasten ja vanhusten terveydestä tai turvallisuudesta. Korjaamme viime hallituskaudella tehdyn päätöksen ja palautamme soveltuvuuskokeet", sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tiedotteessa.

Muutos koskee kaikkia tutkintoja, joihin liittyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aloittaa myös yhtenäisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun sote-alalle. Ministeriön mukaan yhtenäinen koe on edellytys soveltuvuuden mahdollisimman vaikuttavalle ja yhtenäiselle arvioinnille.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kiittää Grahn-Laasosta päätöksestä.

"Hienoa, että ministeriö käynnistää nyt yhtenäisen ja pakollisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun sote-alalle, sillä soveltuvuuskokeista luopuminen on johtanut tilanteisiin, joissa alalle on päätynyt sopimattomia henkilöitä", Rytkönen sanoo tiedotteessa.

Rytkösen mukaan Tehy on ajanut jo vuosien ajan valtakunnallisesti yhteneväisiä soveltuvuuskokeita sosiaali- ja terveysalan ammatilliseen koulutukseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katse maaseudun poikiin ja miehiin

Korkeakoulut pettyivät valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen – "Korotukset vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta"

Maakunnat ohittavat metropolin – muualla Suomessa koulutustaso nousee Helsingin seutua nopeammin