Neljä syytä, miksi perustulo kiinnostaa Suomessa, "maaseudulla on monenlaisia keikkatöitä, joita olisi helpompi ottaa vastaan" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Neljä syytä, miksi perustulo kiinnostaa Suomessa, "maaseudulla on monenlaisia keikkatöitä, joita olisi helpompi ottaa vastaan"

Perustulokeskustelua on käyty Suomessa jo 1970-luvulta lähtien. Seuraavan hallituksen pääponnistus on sosiaaliturvan uudistaminen.
Kari Salonen
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkonen uskoo, että perustulo hyödyttäisi maaseutua. "Maallemuuttounelman voisi toteuttaa vaikka ryhtymällä yrittäjäksi, tekemällä etätöitä tai pyrkimällä omavaraistalouteen."

Byrokratian vähentäminen. Sosiaaliturvajärjestelmää on rakennettu pala palalta, se on melkoinen tilkkutäkki. Perustulo yksinkertaistaisi järjestelmää vähentämällä tukien määrää.

Kelan tutkijan Miska Simanaisen mukaan perustulo voisi helpottaa taloudellisesti esimerkiksi yrittäjiä, joilla on tulottomia kuukausia. "Työttömyysturvan hakeminen välijaksoille, esimerkiksi kuukaudeksi, on mutkikasta yrittäjälle."

Perustulon määrästä riippuisi, mitä kaikkia tukia se korvaisi. 550–560 euron perustulon rinnalla säilytettäisiin monissa ehdotetuissa malleissa esimerkiksi toimeentulotuki ja asumistuki.

Vasemmistoliiton tavoitteena on 800 euron perustulo. Puolueen mukaan se poistaisi hyvin pitkälle tarpeen täydentää perusturvaa toimeentulotuella.

Toisaalta tukia voidaan yhdistää ilman perustuloakin. Kokoomuksen vastikkeellinen yleistuki yhdistäisi toimeentulotuen, työmarkkinatuen, peruspäivärahan sekä yleisen asumistuen. Se laskisi ”perustulomaisesti” eli tasaisesti työtulojen noustessa.

Kannustinloukkujen purkaminen. Satunnaisten pätkätöiden vastaanottaminen on nykyjärjestelmässä johtanut käteen jäävän rahan menetyksiin, kun tukia on leikattu.

Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Ervastin mukaan sosiaaliturvan kannustinloukkuna eivät nykyjärjestelmässä ole suuret etuudet, jotka vähentävät työhaluja, vaan niukan toimeentulon menetys, jos käyttäytyy väärin.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkonen uskoo, että perustulo hyödyttäisi maaseutua.

"Maaseudulla on monenlaisia keikkatöitä, joita olisi helpompi ottaa vastaan, jos se olisi aina taloudellisesti kannattavaa, ei aiheuttaisi katkoksia sosiaaliturvaan eikä vaatisi byrokratiaa. Maallemuuttounelman voisi toteuttaa vaikka ryhtymällä yrittäjäksi, tekemällä etätöitä tai pyrkimällä omavaraistalouteen, vaikka niistä ei saisi koko toimeentuloa."

Perustulon työhön liittyvät väitteet ovat Ervastin mukaan ristiriitaisia: voiko perustulo sekä kannustaa työntekoon että vähentää riippuvuutta palkkatuloista?

Sosiaaliturvan alikäytön purkaminen. Kaikille maksettava perustulo korjaisi sosiaaliturvan alikäyttöä, joka vuodelta 2007 olevan tutkimuksen mukana on ongelma etenkin pienillä paikkakunnilla.

Merkittävä osa toimeentulotukeen oikeutetuista jättää sen hakematta.

Toimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelalle vuonna 2017. Sen jälkeen toimeentulotuen saajien määrä on kasvanut.

"Voi olettaa, että alikäyttö on vähentynyt", sanoo Kansaneläkelaitoksen johtava taloustutkija Signe Jauhiainen.

Hakeminen hoituu nyt netissä tai Kelan toimistossa. Siihen ei liity samanlaista stigmaa kuin kunnan sosiaalitoimistossa käymiseen.

Valmistautuminen yhteiskuntaan, jossa kaikille ei ole töitä.

Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei purematta niele pätkä- ja silpputöitä tai osa-aikaisia töitä. Joidenkin arvioiden mukaan robottien käyttö, digitalisaatio ja automaatio lisäävät epätyypillisiä työsuhteita entisestään.

Finanssivaikuttaja Björn Wahlroos kohautti 2016, kun hän sanoi, että tulevaisuudessa kaikista töistä ei voi maksaa palkkaa, jolla tulisi toimeen. Wahlroos piti perustuloa Suomen ainoana tapana pärjätä nykymaailmassa – sen vastineeksi Wahlroos halusi laskea palkkojen alarajoja.

Lue lisää: Perustulokokeilun ensimmäiset tulokset julki tänään – hyödyttäisikö perustulo maaseutua?

Vihreät haluaa 600 euron perustulon, keskusta 550 euron vastikkeellisen mallin

Lue lisää

Vajaa puolet suomalaisista perustulon kannalla, selviää Kelan kyselystä – kannatusta erityisesti niiltä, joilla on toimeentulovaikeuksia tai epävarma työsuhde

Outi Antilan työura vertautuu kaupan kassalla toimineeseen Sanna Mariniin "Tarjoilijasta Kelan pääjohtajaksi"

Kelan uusi pääjohtaja Outi Antila suhtautuu kriittisesti kansalaispalkkaan: ”Alimmat sosiaalietuudet ja viime­sijainen toimeentulotuki muodostavat jo nyt tietynlaisen perustulon"

Perustulon kannalla vain neljäsosa suomalaisista – valtaosa kannattaa syyperusteista ja vastikkeellista sosiaaliturvaa