Politiikka

Lääkeväärennöksiä kitkevä Euroopan laajuinen järjestelmä otetaan tänään käyttöön Suomessa

Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulevat uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät.
Uudistuksen tarkoituksena on kitkeä mahdollisuus lääkeväärennöksiin ja taata korkea potilasturvallisuus. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suomessa otetaan tänään lauantaina käyttöön Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä. Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulevat uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät, joiden avulla apteekki varmistaa lääkepakkauksen aitouden ennen sen luovuttamista asiakkaalle. Uudet turvamerkinnät koostuvat peukaloinnin paljastavasta mekanismista ja lääkepakkauksen yksilöivästä koodista.

Uudistuksen tarkoituksena on kitkeä lääkeväärennösten mahdollisuus ja taata korkea potilasturvallisuus. Järjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista Suomessa vastaavan Suomen Lääkevarmennus Oy:n mukaan lääketurvallisuus on jo valmiiksi korkealla tasolla Suomessa. Tähän mennessä on ilmennyt vain yksittäisiä tapauksia, joissa lääkeväärennöksiä on päätynyt lailliseen jakeluketjuun, mutta uuden järjestelmän myötä se ei ole enää mahdollista.

Suomen Lääkevarmennus kertoo, että järjestelmän käyttöönottoa on valmisteltu useita vuosia ja testattu yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien sekä sairaala-apteekkien kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lintilä tahtoo selvittää tuontikieltoa brasilialaiselle naudanlihalle: ”Nyt tarvitaan EU:lta vaikuttavia toimia"

Pääministeri Rinne: Brasilian metsäpalot uhkaavat koko maapalloa – nyt pitää toimia

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi vaatii Mercosur-sopimuksen ratifioimista – "Osutaan sinne, mihin Bolsonaroa ja hänen kannattajiaan sattuu kovimmin"