Politiikka

Lääkeväärennöksiä kitkevä Euroopan laajuinen järjestelmä otetaan tänään käyttöön Suomessa

Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulevat uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät.
Uudistuksen tarkoituksena on kitkeä mahdollisuus lääkeväärennöksiin ja taata korkea potilasturvallisuus. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suomessa otetaan tänään lauantaina käyttöön Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä. Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulevat uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät, joiden avulla apteekki varmistaa lääkepakkauksen aitouden ennen sen luovuttamista asiakkaalle. Uudet turvamerkinnät koostuvat peukaloinnin paljastavasta mekanismista ja lääkepakkauksen yksilöivästä koodista.

Uudistuksen tarkoituksena on kitkeä lääkeväärennösten mahdollisuus ja taata korkea potilasturvallisuus. Järjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista Suomessa vastaavan Suomen Lääkevarmennus Oy:n mukaan lääketurvallisuus on jo valmiiksi korkealla tasolla Suomessa. Tähän mennessä on ilmennyt vain yksittäisiä tapauksia, joissa lääkeväärennöksiä on päätynyt lailliseen jakeluketjuun, mutta uuden järjestelmän myötä se ei ole enää mahdollista.

Suomen Lääkevarmennus kertoo, että järjestelmän käyttöönottoa on valmisteltu useita vuosia ja testattu yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien sekä sairaala-apteekkien kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Perussuomalaisten Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan: "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"

Sirkka-Liisa Anttila muistelee Koijärven tapahtumia: "Vallan ottivat voimat, joilla ei ole oikeutta maihin"

Björn Wahlroos: Yleissitovuus rikkoo perustuslakia – "Päättääkö paperikoneen sulkemisesta joku liittosihteeri Helsingistä vai paikallinen ammattiosasto?"