Politiikka

Tutkimus: Lähes puolet suomalaisista on joskus allekirjoittanut kansalaisaloitteen

Nuoret suhtautuvat kansalaisvaikuttamisen muotoihin suopeammin kuin ikääntyneet.
Kyselyn mukaan kaksi viidestä voisi kuvitella allekirjoittavansa kansalaisaloitteen jonkin tärkeän asian puolesta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lähes joka toinen kertoo allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen lainsäädäntöön vaikuttaakseen, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Kyselyn mukaan kaksi viidestä voisi kuvitella allekirjoittavansa kansalaisaloitteen jonkin tärkeän asian puolesta ja vain neljä prosenttia ei voisi ajatella tekevänsä sitä koskaan.

Lähes kolme neljästä tutkimukseen osallistuneesta on lisäksi muun muassa ryhtynyt tai saattaisi ryhtyä osto- tai maksulakkoihin tärkeänä pitämänsä asian puolesta. Nuoret suhtautuvat erilaisiin kansalaisvaikuttamisen muotoihin suopeammin kuin ikääntyneet.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5. joulukuuta. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1  020. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kansalaisaloite maakuntalaista: "Perustuslain mukaan itsehallinnosta kuntia suuremmilla hallintoalueilla säädetään lailla – tätä lakia ei vielä ole"

Kansalaisaloite: Sähköautojen tuki on tulonsiirto hyvätuloisille – nollasummapeli ilmaston kannalta

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja ei usko avohakkuukieltoon yksityismetsissä