Politiikka

Tutkimus: Lähes puolet suomalaisista on joskus allekirjoittanut kansalaisaloitteen

Nuoret suhtautuvat kansalaisvaikuttamisen muotoihin suopeammin kuin ikääntyneet.
Kyselyn mukaan kaksi viidestä voisi kuvitella allekirjoittavansa kansalaisaloitteen jonkin tärkeän asian puolesta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lähes joka toinen kertoo allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen lainsäädäntöön vaikuttaakseen, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Kyselyn mukaan kaksi viidestä voisi kuvitella allekirjoittavansa kansalaisaloitteen jonkin tärkeän asian puolesta ja vain neljä prosenttia ei voisi ajatella tekevänsä sitä koskaan.

Lähes kolme neljästä tutkimukseen osallistuneesta on lisäksi muun muassa ryhtynyt tai saattaisi ryhtyä osto- tai maksulakkoihin tärkeänä pitämänsä asian puolesta. Nuoret suhtautuvat erilaisiin kansalaisvaikuttamisen muotoihin suopeammin kuin ikääntyneet.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5. joulukuuta. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1  020. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta eduskuntaan – tällä hetkellä vain puolet saa tarvitsemaansa hoitoa

Luonnonsuojeluliitto jakoi 132 norppaturvallista katiskaa Puumalassa

Saimaalle verkkokieltoa vaativa aloite etenee eduskuntaan – 50 000 nimeä alle kahdessa vuorokaudessa