Politiikka

Perustuslakivaliokunta yrittää saada sote-lausuntonsa valmiiksi

Lausunnossa linjataan, ovatko sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia vielä mahdollisesti tarvitaan.
Valiokunta on varannut kokousaikaa kello 20:een asti, mutta kokous voi päättyä jo aiemmin. Lausunto lähetetään seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Perustuslakivaliokunnan tavoitteena on saada tänään valmiiksi odotettu lausuntonsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Lausunnossa linjataan, ovatko sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia vielä mahdollisesti tarvitaan. Muutostarpeista on kiinni, ehtivätkö lait suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Valiokunta on varannut kokousaikaa kello 20:een asti, mutta kokous voi päättyä jo aiemmin. Lausunto lähetetään seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka tekee sen perusteella loppuvaiheen viilaukset mietintöönsä.

Iltalehti kertoi lauantaina, että perustuslakivaliokunnan lausuntoon olisi sen tietojen mukaan tulossa niin sanottuja ponsia. Ponnet ovat hallitukselle suunnattuja toiveita lakiesitysten muuttamiseksi. Perustuslakivaliokunnan kohdalla hallituksen tulee näitä toiveita myös noudattaa. Iltalehden lähteet arvioivatkin, että ponsien takia sote- ja maakuntauudistus ei ehdi valmiiksi tällä vaalikaudella

"Periaatteessa hallituspuolueet voivat valiokunnassa enemmistöllään äänestää ponsia nurin, mutta se on riskialtista koko perustuslakivaliokunnan aseman kannalta, jos asiantuntijat ja virkamiehet ovat ponsien takana", Iltalehti kirjoittaa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) uskoi kuitenkin joulukuussa Ylen haastattelussa, että sote-uudistuksen edellyttämät lait saadaan valmiiksi tämän vaalikauden aikana.

Valtiosääntöoikeuden professorit Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ja Juha Lavapuro Turun yliopistosta arvioivat tammikuussa STT:lle, että kokonaisuudessa on edelleen samoja ongelmia, jotka perustuslakivaliokunta antoi kesällä lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjattavaksi. Erityinen huolenaihe oli heidän mielestään paljon palveluita tarvitsevien ihmisten aseman heikentyminen.

Professorit näkivät ongelmia muun muassa EU-notifioinnin tekemättä jättämisessä, asiakassuunnitelmassa ja integraation toteutumisessa. Yksi uudistuksen perustavoite alun perin oli, että sosiaali- ja terveyspalveluiden ympärille muodostuu hoitoketjuja.

"Laivan runko vuotaa useasta kohdasta. Jos se olisi vain yksi kohta, se voitaisiin ehkä tilkitä, mutta kun se vuotaa niin monesta kohdasta", Ojanen sanoi.

Häntä arvelutti myös se, että 18 maakunnan mallia viedään eteenpäin siitä huolimatta, että useiden asiantuntijoiden mielestä kaikki 18 maakuntaa eivät kykene selviytymään riittävien palveluiden järjestämisestä.

Ojanen ja Lavapuro puhuivat kuitenkin vain omista näkemyksistään, perustuslakivaliokunnan päätöksiin he eivät ottaneet kantaa.

Kolmen sote-mietinnön pakettiin kuuluvat valinnanvapauslaki, niin sanottu soten emolaki sekä tuottajalaki.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain joka viides uskoo, että hallituksen 1,2 miljardin menolisäykset saadaan paikattua työllisyydellä ja talouskasvulla

Finnwatch vertaili Suomen kuuden suurimman sote-alan yrityksen verovastuullisuutta – Mehiläiselle surkein tulos

Uutistausta: Perustuslaki ja politiikka puoltavat 18 maakuntaa – sote-sopu on hallitusneuvottelujen ensimmäinen merkittävä saavutus