Politiikka

Suomen vähäinen korruptio on osittain illuusio, toteaa Kunnallisalan kehittämissäätiö

Yllättävän monessa kunnassa on vireillä tai meneillään valituksia ja oikeusjuttuja, joihin liittyy korruptiota.
Blomin mukaan Suomessa ei ole korruptio-ongelmaa siinä mielessä, että viranomaisten lahjonta olisi yleistä. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Suomen asema yhtenä maailman vähiten korruptoituneista maista on osittain illuusio, kirjoittaa tutkija Anders Blom Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia-sarjan julkaisussa.

Blomin mukaan Suomessa ei ole korruptio-ongelmaa siinä mielessä, että viranomaisten lahjonta olisi yleistä. Rakenteellista korruptiota eli valta-aseman väärinkäyttöä yksityisen tai ryhmän edun hyväksi kuitenkin esiintyy, erityisesti paikallis- ja aluetasolla, Blom kirjoittaa.

Kunnissa on hänen mukaansa varauduttu tunnistamaan korruptioriskit julkisissa hankinnoissa, maankäytössä ja rakentamisessa. Yllättävän monessa kunnassa on vireillä tai meneillään valituksia ja oikeusjuttuja, joihin liittyy korruptiota, Blom huomauttaa.

Seuraava haaste liittyy sote-uudistukseen, jota Blom pitää Suomen suurimpana hallintouudistuksena sitten EU-jäsenyyden.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

New York Times: Unkarin oikeistojohtaja Orbán ja muut Itä-Euroopan hallitukset ovat väärinkäyttäneet EU:n maataloustukia "mafian tapaan"

Kirja-arvio: Suomalaiset ajattelevat, että olemme korruptoitumaton maa, mutta todellisuudessa korruption käsite kaipaa uudistusta

Poliittiset skandaalit lisääntyvät vauhdilla, mutta johtavat entistä harvemmin lähtöpasseihin