Politiikka

Professori Lavapuro Ylelle: Soten ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana

Sinisten Matti Torvinen kertoi järkyttyneensä siitä, että asiantuntijat yrittävät vaikuttaa prosessiin ulkopuolelta.

Perustuslakivaliokunta jatkoi jälleen aamusta lausunnon tekemistä sote- ja maakuntauudistuksesta. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) oli kokoukseen mennessään niukkasanainen.

Valiokunnan kokous alkoi kello 9, ja valiokunnalla on tänään käsittelyssä sote- ja maakuntauudistuksen ohella muitakin asioita.

Lausunto ei valmistunut eilen, kuten tavoite oli. Valiokunnan kokoukseen menneet kansanedustajat olivat aamusta varsin vaitonaisia ennakoimaan, saadaanko tänäänkään valmista. Valmistusarvioiden sijaan sinisten Matti Torvinen halusi kokoukseen mennessään ryöpyttää valtiosääntöasiantuntijoita.

"Tänä aamuna minä olin tosi järkyttynyt siitä, että valtiosääntöoikeuden asiantuntijat jälleen ulkoparlamentaarisesti yrittävät vaikuttaa tähän koko prosessiin", Torvinen sanoi.

Ylen mukaan julkisoikeuden professori Juha Lavapuro ei usko, että perustuslakivaliokunta saa valmiiksi sote-uudistusta koskevan lausuntonsa ajoissa, jotta istuva eduskunta ehtisi vielä käsitellä lakipaketin.

"Oma kantani ja valistunut arvaukseni on, että tähän sisältyy lopulta niin isoja ja laajoja ongelmia, ja se on niin merkittäviltä osin vielä keskeneräinen, että ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana", Lavapuro sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain joka viides uskoo, että hallituksen 1,2 miljardin menolisäykset saadaan paikattua työllisyydellä ja talouskasvulla

Finnwatch vertaili Suomen kuuden suurimman sote-alan yrityksen verovastuullisuutta – Mehiläiselle surkein tulos

Uutistausta: Perustuslaki ja politiikka puoltavat 18 maakuntaa – sote-sopu on hallitusneuvottelujen ensimmäinen merkittävä saavutus