Politiikka

Oikeuskanslerilta moitteet sisäministeri Kai Mykkäselle

Tiedote antoi ymmärtää, että päätös Kriisinhallintakeskuksen siirrosta oli tehty ennen paikkakuntien vertailua.
Sisäministeri Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Oikeuskansleri moittii sisäministeri Kai Mykkästä (kok.) Kriisinhallintakeskuksen siirron valmistelusta. Oikeuskanslerin mukaan valmistelussa pitää yleensä verrata useita paikkakuntia. Sisäministeriön tiedotteesta ennen paikkakuntien vertailua saattoi kutienkin ymmärtää, että päätös oli jo tehty.

"Päätöksenteon objektiivisuutta ja valmistelun asianmukaisuutta kohtaan tunnettavan luottamuksen kannalta olisi ollut parempi, että ministeri Mykkänen ei olisi jo valmistelun alkaessa ilmoittanut valmistelun lähtökohtana olevaa sijaintipaikkaa", oikeuskansleri toteaa päätöksessään.

Kriisinhallintakeskus perustettiin vuonna 2007 Kuopion Pelastusopistoon. Sisäministeriö tiedotti viime huhtikuussa, että Kriisinhallintakeskus siirtyy pääkaupunkiseudulle.

Kantelija arvosteli sisäministeriön päätöstä Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä. Kantelijan mukaan sisäministeriö tiedotti siirrosta ennen asianmukaisia selvityksiä, kuulemismenettelyä ja käsittelyä alueellistamisen koordinaatioryhmässä.

Oikeuskanslerin päätöksen mukaan sisäministeriö antoi tiedotteessaan ristiriitaista tietoa päätöksenteon vaiheesta ja etenemisestä.

Asian valmistelu oli oikeuskanslerin mukaan hyvän hallintotavan vastainen, mutta ei rikkonut lakia.

Kriisihallintakeskus on siviilikriisinhallinnan ja kansainvälisen pelastustoiminnan osaamiskeskus, joka muun muassa kouluttaa asiantuntijoita kansainvälisiin tehtäviin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kai Mykkäsen mukaan hallituksen tulisi luopua turpeen veroedusta – parempi vaihtoehto kuin bensaveron korotus

Häkkänen ja Lepomäki kansansuosikit kokoomuksen johtoon – puolueen äänestäjät tukevasti Orpon takana

Kuhina kiihtyy kansanliikkeissä