Politiikka

Poliisipomojen virkarikosoikeudenkäynnissä kuullaan asiaesittely poliisiylitarkastajana toimineelta

Syytteessä oleva virkamies on kuulusteluissa kertonut, että on ollut mukana salaisten tiedonhankintakeinojen kehittämisessä.
Helsingin poliisin virasta pidätetty päällikkö Lasse Aapio (vas), Keskusrikospoliisin virasta pidätetty päällikkö Robin Lardot, Helsingin eläköitynyt poliisikomentaja Jukka Riikonen , asianajaja Jarkko Jaatela sekä entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero (oik) Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. Lehtikuva / Markku Ulander

Poliisipomojen virkarikosoikeudenkäynnissä kuullaan tänään asiaesittely muun muassa Poliisihallituksessa poliisiylitarkastajana toimineelta mieheltä. Syyttäjä vaatii tälle tuomiota virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosina 2010–2013.

Syytteen mukaan virkamiehen kuului vakavan rikollisuuden vastuualueen esimiehenä johtaa ja valvoa kyseisen vastuualueen toimintaa.

Oikeudessa käräjöidään siitä, pitäisikö jonkun joutua rikosvastuuseen Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestämisen ja valvonnan vuoksi. Viime vuosikymmenen lopulla Jari Aarnion johtama huumepoliisi tyhjensi rekisteristään tietolähteiden henkilötiedot, minkä jälkeen uusia lähteitä ei vuosiin kirjattu rekisteriin.

Valvomattomana tietolähdetoiminta voi johtaa esimerkiksi siihen, että poliisit katsovat alamaailman tietolähteiden rikoksia läpi sormien.

Syytetyt ovat vedonneet muun muassa siihen, että tietolähdetoimintaa koskeva sääntely on ollut ristiriitaista ja puutteellista.

Syytteessä oleva virkamies on itsekin kuulusteluissa kertonut, että on ollut mukana salaisten tiedonhankintakeinojen kehittämisessä ja toiminnan ohjauksessa. Hän on myös kirjoittanut kirjan aiheesta.

Hän on sanonut kuulusteluissa myös, että hänellä ei ollut käytössä tarkkaa tietoa minkään poliisilaitoksen tietolähteiden käytöstä.

Oikeudenkäynnissä on syytettynä entistä ja nykyistä korkeaa poliisijohtoa aina poliisiylijohtaja Mikko Paateroon saakka. Kaikki kiistävät syyllistyneensä virkarikokseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Saako dronea käyttää metsästyksessä? Entä saako metsästyskiellossa oleva henkilö osallistua karhunmetsästykseen? Poliisi vastaa

Valehoitajan epäillään kavaltaneen vanhukselta tuhansia euroja Haukiputaalla

Helsingin Hietalahdessa ammuskeltu – kahdella loukkaantuneella ei hengenvaaraa