Politiikka

Sote uhkaa hyytyä kalkkiviivoille – Liisa Hyssälä: "Pelin politiikkaa!"

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa lausuntonsa laatimista tällä ja ehkä vielä ensikin viikolla. Aika on kuitenkin käymässä vähiin.
Martti Kainulainen
Puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei ole tiettävästi esittänyt ylimääräisiä ilta-istuntoja perustuslakivaliokunnalle. Puheiden pituudesta ja painoista on päätelty, että uudistus on tärkeämpi keskustalle kuin kokoomukselle.

Hallituksen maakunta- sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus uhkaa hyytyä kalkkiviivoille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut alkuviikosta valmiiksi uusien maakuntien perustamista, sote-palveluiden järjestämistä ja valinnanvapautta koskevaa lausuntoaan, joten työ jatkuu tällä ja jopa vielä ensi viikolla.

Valiokunta arvioi, toteutuvatko kansalaisten perusoikeudet ja yhdenvertaisuus uusien lakien myötä.

Lausunnon käsittelee ja oman mietintönsä tekee sosiaali- ja terveysvaliokunta, ja vasta lopuksi lakipaketti menee äänestettäväksi eduskunnan suureen saliin. Siellä hallituspuolueilla on enää yhden äänen enemmistö: 100–99.

Istuntoaikaa on kuitenkin vain nelisen viikkoa ennen edustajien kirmaamista vaalikentille.

Nykyinen eduskunta ei ehdi käsitellä massiivista lakipakettia, Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro arvioi. Perusteena ovat lukuisat isot ongelmat, jotka pitää vielä ratkoa.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan perustuslakivaliokunnan jäsenet aikovat jättää lakeihin kymmeniä ponsia lakipaketin epäilyä herättävistä kohdista. Hallituksen täytyy vastata niihin.

Lainsäädännön arviointineuvosto on kyseenalaistanut uudistuksen tuomat säästöt.

Lavapuron mukaan uudistusta odoteltaessa on kuitenkin tapahtunut alkuperäisen uudistuksen suuntainen "hiljainen" sote-uudistus, joten ihan hukkaan vuodet eivät ole menneet.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tiistaina pitävänsä "isona pettymyksenä", jos uudistus kaatuu.

Myös Sitran vanhempi neuvonantaja, keskustataustainen Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä patistaa päätökseen sekä asiakkaiden että säästöjen vuoksi.

"Ollaan ihan samassa tilanteessa kuin viime vaalikauden lopussa. Nyt tämä pitää vain tehdä."

Hyssälän mukaan maailma muuttuu niin nopeasti, ettei kaikkea voi ennakoida, vaan päätöksiä pitää valmistautua myös korjaamaan. Hänestä uudistusta on tehty nyt hyvin, ja on "ennenkuulumatonta", että perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaa syytetään julkisesti jarruttelusta.

Onko se ja ponsien tehtailu "pelin politiikkaa"?

"Pelin politiikkaa, eikä mitään muuta!"

Yksi uudistuksen seurauksista on vaalit, joilla piti valittaman kuhunkin 18 maakuntaan oma maakuntavaltuusto päättämään palveluista ja katsomaan rahojen perään.

Vaalit piti alun perin järjestää jo huhtikuussa 2017, mutta niitä on siirrelty eteenpäin, viimeksi tulevalta toukokuulta syys–lokakuuhun 2019. Jos maakuntia ei perusteta, vaalejakaan ei tule.

Maakuntiin on kuitenkin jo perustettu väliaikaisia toimielimiä uutta maakuntahallintoa varten. Niihin on ollut lupa palkata myös määräaikaisia työntekijöitä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sote-ruoka haastaa tuottajatkin

Nerg: Sotea valmistellaan 18 maakunnan pohjalta

Keskustan puoluekokous on vedenjakaja