Yli puolet suomalaisista haluaa sekä yksityisten yritysten että julkisen sektorin tuottavan vanhustenhoidon palveluita – joka kolmas muuttaisi ne kokonaan julkisiksi - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Yli puolet suomalaisista haluaa sekä yksityisten yritysten että julkisen sektorin tuottavan vanhustenhoidon palveluita – joka kolmas muuttaisi ne kokonaan julkisiksi

MT:n kyselytutkimuksen mukaan vain pari prosenttia suomalaisista kannattaa kokonaan yksityistä vanhustenhoitoa.
Jukka Pasonen

Vasemmistopuolueiden ja perussuomalaisten äänestäjät pitävät julkisesti tuotettua vanhustenhoitoa mieluisampana, kuin yksityisen ja julkisen sektorin yhteistä palveluntuotantoa. Vasemmistoliiton kannattajista yli puolet kannattaa pelkästään julkisesti tuotettuja vanhuspalveluita.

Yksityisten yritysten tuottamiin vanhuspalveluihin luottavat eniten kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden äänestäjät. Julkisen palvelun ja yksityisten palveluntuottajien yhdistelmää kannattavat eniten kokoomuksen ja keskustan äänestäjät.

Tulokset käyvät ilmi Maaseudun Tulevaisuuden Kantar TNS:llä toteuttamasta mielipidekyselystä.

Yli puolet suomalaisista haluaa sekä yksityisten yritysten että julkisen sektorin tuottavan vanhustenhoidon palveluita.

MT:n kyselytutkimuksen mukaan runsas kolmannes suomalaisista pitäisi vanhustenhoidon kokonaan julkisen sektorin tuottamana palveluna. Vain pari prosenttia suomalaisista kannattaa kokonaan yksityistä vanhustenhoitoa.

Vanhustenhoidon järjestäminen on noussut viime viikkojen puheenaiheeksi yksityisissä hoitokodeissa havaittujen puutteiden jälkeen. Viranomaiset ovat sulkeneet Esperi Caren ja Attendon hoivakoteja potilasturvallisuuden vaarantumisen takia.

Nykyisin vanhustenhoidosta vastaavat kunnat. Osa palveluista on suoraan kuntien tuottamia, osa on ostettu yksityisiltä hoivayrityksiltä. Maksukykyisille asiakkaille on tarjolla myös kokonaan yksityisiä hoivapalveluita. Jos hallituksen sote-uudistus toteutuu, vastuu vanhustenhoidosta siirtyy maakunnille.

Miehet kannattavat hieman naisia enemmän pelkästään julkisen sektorin tuottamaa vanhuspalvelua. Tosin miehissä on enemmän myös pelkän yksityisen vanhustenhoidon kannattajia.

Suurimman, noin kuuden prosenttiyksikön kannatuksen yksityinen vanhustenhoito saa nuorilta alle 30-vuotiailta.

Julkisen palvelun kannatus on suurinta 55–64-vuotiaiden keskuudessa. Eniten julkisesti tuotettua vanhustenhoitoa halutaan taajaan asutuissa kunnissa sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Pienituloiset kannattavat eniten julkista vanhustenhoitoa, suurituloiset taas eniten yksityisten yritysten järjestämää vanhustenhoitoa.

TNS Kantar kysyi vanhustenhoidon järjestämisestä 1 036 suomalaiselta helmikuun alussa. Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

Konkaripoliitikko Kyösti Virrankoski varoittaa keskustaa oikeistolaisesta linjasta – sote-uudistusta hän pitää valtavana keskittämishankkeena

Kulmuni: Keskusta odottaa, että sote-uudistus tehdään nykyisten maakuntien pohjalta

Ministeri Kiuru haastaa keskustan

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen kritisoi sote-uudistusta: "Jos ihmisten palveluiden parantumista tai kustannusten kasvun hillintää ei pystytä selkeästi turvaamaan, on kysyttävä mitä uudistuksella tavoitellaan"