Politiikka

Ministeri Mykkänen täsmentää sanomisiaan: Ajoneuvoveroa kuuluu nostaa, pienipäästöisten autojen autoveroa laskea

Mykkäsen mukaan hänen autoilun verotusta koskeva kommenttinsa Ylen A-studiossa ymmärrettiin väärin.
Kari Salonen
Sisäministeri muistuttaa, että vero-ohjauksen idea on se, että saastuttaminen saadaan vähenemään.

MT kertoi eilen torstaina sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) lausunnosta, jonka mukaan auto- ja ajoneuvoveroa voitaisiin korottaa. Mykkänen kertoi näkemyksensä Ylen A-studiossa.

Mykkäsen mukaan hänen kommenttinsa Ylen A-studiossa ymmärrettiin väärin. Sisäministerin mukaan kanta autoilun verotukseen on selvä. Hän toteaa nyt, että kokoomus haluaa siirtyä kohti haittaveroja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verotuksen painopistettä siirretään autoverosta ajoneuvoveroon eli auton hankinnan verotuksesta sen käytön verotukseen.

"On täysin luonnollista, että liikenteen päästöjen vähetessä myös päästöistä saatavat verotuotot laskevat. Niitä ei voida millään haittaveroilla kokonaan kompensoida" Mykkänen toteaa.

Sisäministeri muistuttaa, että vero-ohjauksen idea on se, että saastuttaminen saadaan vähenemään. Käytännössä vero-ohjaus toteutuu esimerkiksi liikenteessä vaikuttamalla kulutukseen ja ihmisten valintoihin muun muassa lento-, polttoaine-, auto- tai ajoneuvoveroilla.

"Ajoneuvovero on haittavero, jota kuuluu nostaa ohjausvaikutuksen saamiseksi, ja erityisesti sen sisällä jyrkentää porrastusta saastuttavampien mallien ja vähäpäästöisten välillä. Hankintaverona toimivassa autoverossa taas on korotusten sijaan jyrkennettävä luontoa saastuttavampien ja päästöttömämpien autojen välistä veroeroa. Käytännössä autoveron kohdalla se tarkoittaa vähäpäästöisten autojen veron laskua, ei minkään autoveron nostoa", sisäministeri sanoo.

Lue lisää:

Kokoomuksen Kai Mykkänen Ylellä: Auto- ja ajoneuvoveroa voitaisiin korottaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mykkänen ihmettelee miksei naisille tarjota vakituista työsuhdetta ja syyttää työnantajia vanhahtavien sukupuoliroolien ylläpitämisestä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kannustaa Kulmunia ottamaan ohjat käsiinsä

Viherporvari puimassa – Kokoomuksen ryhmänjohtaja on sinivihreä vävy, joka ajelee traktorilla perheen maatilalla