Politiikka

Ennuste: Euroskeptiset voittavat EU-vaaleissa, sosiaalidemokraatit menettävät eniten paikkojaan

EU-parlamenttivaalit järjestetään ensi toukokuussa.
Laura Kuivalahti
Brexit vähentää toukokuussa 2019 valittavan europarlamentin paikkoja.

Europarlamenttivaalien ensimmäiset ennusteet on julkaistu.

Euroopan parlamentin suurimmat valtapuolueet ovat kärsimässä kevään eurovaaleissa selvän vaalitappion. Näin selviää Euroopan parlamentin ja tutkimusyhtiö Kantar Publicin tekemästä ennusteesta.

Ennuste on tehty uusien paikkamäärien perusteella olettaen, että Britannia poistuu EU:sta maaliskuun lopussa. Uudessa parlamentissa on 705 paikkaa nykyisen 751:n sijaan.

Suurin euroryhmä, keskusta-oikeistolainen EPP olisi ennusteen mukaan menettämässä 34 paikkaa ja toisiksi suurin ryhmä, sosiaalidemokraattinen S&D 51 paikkaa. S&D:n paikkamäärä laskisi siis noin lähes kolmanneksella ja EPP:n 16 prosenttia nykyisestä. Näiden ryhmien osuus kaikista europarlamentin paikoista laskisi siis noin 10 prosenttiyksikköä.

Erityisesti sosiaalidemokraattien uskotaan kokevan tappiota useiden suurimpien jäsenmaiden kansallisilla vaalikentillä.

Euroskeptinen puolue ENF on sen sijaan kasvattamassa paikkojaan merkittävästi ja sen paikkamäärä on kasvamassa 22 hengellä. Maltillisin konservatiiviryhmä ECR menettää brittiedustajansa ja kutistuu 24 paikalla.

Alden uskotaan pärjäävän vaaleissa hyvin. Sillä edustus lisääntyy arvion perusteella seitsemällä paikalla. Suomesta Aldeen kuuluu keskusta sekä EPP:hen kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Euroskeptisten ryhmien edustajat ovat kolmessa eri puolueessa: ECR:ssä, ENF:ssä sekä EFDD:ssä sekä sitoutumattomissa. Ne eivät siis ole ennusteen mukaan liittymässä yhdeksi ryhmäksi, kuten aiemmin on povattu.

Lue myös:

Brexit myllää EU-parlamentin rakennetta – Suurin vaikutus EU:n demarien ja euroskeptisten riveihin

Lue lisää

Suomen metsät ja Sirpa Pietikäinen

Ruuan tuotannon turvaaminen tärkeintä

"Voitto suomalaiselle metsänhoidolle" – EU-parlamentin valiokunta äänesti metsästrategiasta vaikeiden neuvottelujen jälkeen

Cap-siirtymäkausi siltana uuteen ohjelmakauteen