Politiikka

Pekka Seppänen kolumnissaan Ylellä: "Helsinkiläiset ovat Suomen lellikkejä, mutta perushelsinkiläiset luulevat silti olevansa sorrettu enemmistö"

"Perushelsinkiläisten mielestä helsinkiläiset elättävät muuta Suomea, vaikka asia saattaa olla tasan päinvastoin", espoolainen kirjailija kuvailee.
Juho Leskinen
"Joulukuussa Helsingissä avattiin Oodi-niminen upea kirjasto, joka on valtion ja Helsingin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle", Pekka Seppänen kirjoittaa. "Aika epäreilua muiden kannalta. Suomelle annettu lahja on annettu Helsingille."

"Tiesittekö, mikä on Suomen vaikutusvaltaisin populistinen ryhmittymä? Se ei ole perussuomalaiset, vaan perushelsinkiläiset", espoolainen kirjailija Pekka Seppänen veistelee Ylen kolumnissaan.

"Perushelsinkiläisillä ja perussuomalaisilla on kyllä paljon yhteistä, kuten vahva epäluulo ulkopuolisia kohtaan. Perussuomalaiset pelkäävät ulkomaalaisia, ja perushelsinkiläiset pelkäävät ulkopaikkakuntalaisia."

Perussuomalaiset ja perushelsinkiläiset ovat varmoja siitä, että muut rellestävät heidän kustannuksellaan, Seppänen kirjoittaa. Mitä tahansa Suomessa suunnitellaan, alkavat perushelsinkiläiset julistaa, että heitä sorretaan.

"Perushelsinkiläisten mielestä helsinkiläiset elättävät muuta Suomea, vaikka asia saattaa olla tasan päinvastoin. Todellisuudessahan helsinkiläiset istuvat muun Suomen pöydässä ja syövät muun Suomen tuottamaa ruokaa."

"Perushelsinkiläisten mielestä Helsinki on Suomen veturi, vaikka vähintään yhtä osuva vertaus olisi, että Helsinki on Suomen ravintolavaunu."

Helsinkiläiset ovat Suomen lellikkejä, Seppänen linjaa, vaikka perushelsinkiläisten puheiden perusteella voisi tosin luulla, että helsinkiläiset ovat kaltoin kohdeltu enemmistö.

"Toisin kuin perushelsinkiläiset uskovat, Helsingin menestys ei johdu siitä, että helsinkiläiset olisivat poikkeuksellisen erinomaisia ihmisiä. Päinvastoin. Helsingin menestys johtuu ennen kaikkea siitä, että tsaari Aleksanteri I nimitti Helsingin uuden suuriruhtinaskuntansa pääkaupungiksi, koska edellinen pääkaupunki Turku oli epäilyttävän lähellä vihollista eli Ruotsia."

"Sittemmin muu Suomi on jättänyt yksinvaltiaan tekemän vainoharhaisen päätöksen voimaan, vaikka voisi kumota sen milloin haluaisi. Muun Suomen asukkaita on sentään yli kahdeksankertaisesti helsinkiläisiin verrattuna."

Pormestari Jan Vapaavuorta (kok.) ihaillaan Seppäsen mukaan vielä kiihkeämmin kuin PS:n puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa.

Yksi erokin toisiin persuihin löytyy: Perushelsinkiläisillä ei ole puolueohjelmaa.

"Puolueohjelman sijaan perushelsinkiläisiä ohjaa strategia. Strategiateksti ylpeilee sillä, että jo nyt Helsingissä tulee puhdasta vettä hanasta, bussit kulkevat ajallaan, lapsen koulutie on turvallinen ja päiväkodin henkilökunta on joustavaa", Seppänen kuvailee.

"Hmm. Eikös muissakin Suomen kaupungeissa tule hanasta puhdasta vettä. Ja eikö lapsen koulutie ole turvallinen muissakin kaupungeissa, ehkä jopa turvallisempi."

Yle: Pekka Seppäsen kolumni: Suomen äänekkäin populistinen ryhmittymä on perushelsinkiläiset

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääkaupunki oli Touko Aallolle kuin vieras hovi – "Käytännössä kaikki valta vihreissä on Helsingissä"

Perussuomalaiset valmiina esittämään välikysymyksen Haaviston toiminnasta, jos hän jatkaa ulkoministerinä

Tärkeintä kuitenkin on, että posti kulkee