Politiikka

Antti Rinne ei lähtisi nykyisen keskustan tai kokoomuksen kanssa hallitukseen: Kokoomuksen Häkkänen epäilee Ylellä SDP:n lähteneen jo vaalilaukalle Ylellä

"Jos Rinne lupaa täysin toisenlaista politiikkaa, niin onhan se aivan käsittämätön linjaus", Häkkänen paheksui.
Kokoomuksen Antti Häkkänen pitää kärjekkäänä SDP:n Antti Rinteen näkemystä, että yhteiskunnallinen eriarvoisuus olisi kasvanut. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Oikeusministeri, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) katsoo, että SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen puheissa tulevan hallituksen pohjasta on "vähän vaalilaukan makua". Rinne sanoi Iltalehden haastattelussa, että nykyiset kokoomus ja keskusta eivät olisi SDP:lle sopivia hallituskumppaneita. Nykyhallituksen eriarvoistava politiikka ei Rinteen mukaan enää jatku, jos SDP on hallituksessa.

Häkkänen sanoi Yleisradion Ykkösaamussa, että vaalien jälkeen on oltava valmius rakentaa koalitioita. Häkkäsen mukaan työllisyys- ja talouspolitiikan linjaa ei ainakaan kannata muuttaa, kun vaalikaudella on saatu luotua 140 000 uutta työpaikkaa.

"Vähän kärjekästä tulkintaa yhteiskunnallisesta kehityksestä Rinteeltä, että eriarvoisuus olisi kasvanut ja oltaisiin menty huonompaan suuntaan", Häkkänen torui.

Häkkänen luetteli hallituksen ansioiksi työttömyyden alenemisen, yritysten edellytysten paranemisen ja valtion velkaantumisen saamisen kuriin.

"Jos Rinne lupaa täysin toisenlaista politiikkaa, niin onhan se suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamisen kannalta aivan käsittämätön linjaus", Häkkänen paheksui.

Häkkänen sanoi edelleen luottavansa takkuilevan sote-uudistuksen etenemiseen tällä vaalikaudella, jos käsittelylle saadaan eduskunnassa lisäaikaa. Sinisten eduskuntaryhmän sisällä syntyneen kuohunnan valinnanvapauden ympärillä hän ei uskonut olevan mikään ratkaiseva uhka. Suuret hankkeet saattavat panna joidenkin turnauskestävyyden koetukselle.

"Uskon, että tässä on ollut vähän tällaista julkista pintakuohua, kuten vaalien loppumetreillä kuuluu. Suuret hankkeet, joissa on moniulotteisia asioita, vaativat huolellista perehtymistä, selkärankaa ja kestävää kuuppaa, ettei lähdetä loppumetreillä juoksemaan iltapäivälehtien otsikoiden perässä."

Oikeusministeri vakuutti, ettei hän näe eduskunnan perustuslakivaliokuntaa uudistusten vihollisena.

"Päinvastoin se on selkäranka länsimaisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion peruspilarina. Jäsenet ovat itsenäisiä valtiosääntöoikeuden tulkitsijoita, joiden kanssa ei käydä poliittista arviota. "

Häkkänen ei avannut omia tulevaisuudensuunnitelmiaan tarkemmin eikä kertonut, olisiko hän tulevaisuudessa kiinnostunut kokoomuksen puheenjohtajan paikasta, mahdollisesti kilpaillen sisäministeri Kai Mykkäsen kanssa.

"Ei politiikassa kannata liian pitkälle ajatella tulevia haasteita. Meillä on äärimmäisen hyvä puheenjohtaja, ja Petteri Orposta tulee hyvä pääministeri. Ei ole millään tavalla mitenkään ajankohtainen asia", Häkkänen sanoi.

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero torjui Häkkäsen puheet siitä, että työllisyys- ja talouspolitikkaa ei pitäisi ensi hallituskaudella muuttaa.

Paatero sanoo kannanotossaan, että nykyhallituksen leikkauksien ja eriarvoistavan politiikan tie on käyty nyt loppuun. Talouskasvu ja työllisyys perustuvat Paateron mukaan ihmisten hyvinvointiin eivätkä ole sen kanssa vastakkain.

"Suomen talous nojaa osaamiseen ja hyvinvointiin eikä leikkauksiin ole enää varaa, jos haluamme kasvua myös tulevaisuudessa. Työllisyys voidaan pitää korkeana vain, jos ihmisistä pidetään huolta ja kaikki pysyvät mukana", Paatero opasti.

Häkkäsen kannanotot kuulostavat Paateron mielestä uskomattoman kylmältä politiikalta, kun tällä hallituskaudella on leikattu suuria summia palveluista, koulutuksesta sekä eläkeläisten ja työttömien etuuksista.

Lue lisää

MT-gallup: Lähes 27 prosenttia suomalaisista tahtoisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, mutta vielä useampi miettii yhä kantaansa

Punamultaa tarjolla myös oppositioon

Jyrki Katainen ei lähde kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi – "Minulla ei ole palavaa halua tulla valituksi"

Jyrki Katainen oikaisee avohakkuupuheitaan: "Kyseessä oli osin huumoria, mutta vitsi ei mennyt läpi"