STM:n työryhmä ei päässyt sopuun aktiivimallista - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

STM:n työryhmä ei päässyt sopuun aktiivimallista

Työntekijäpuolen SAK ja STTK vastustavat aktiivimallia ja työnantajien EK pitää mallia liian raskaana.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Mattila kertoi tuloksettomasta työstä Demokraatille jo maanantaina.

Sosiaali- ja terveysministeriön kolmikantainen työryhmä ei päässyt yhteisymmärrykseen siitä, miten työttömyysturvan aktiivimallia voitaisiin kehittää. Asia käy ilmi työryhmän raportista.

Hedelmättömästä työstä kertoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) Demokraatille jo maanantaina.

"Tahot, jotka ovat aktiivimallia vastustaneet, eivät ole muuttaneet kantaansa näiden ehdotusten ja arvioiden myötä. Käsiteltyjä seikkoja koskevat kannanotot ja linjaukset liittyvät yksinomaan siihen, miten aktiivimallia voisi kehittää, jos malli on edelleen voimassa. Työryhmä ei kuitenkaan ole saavuttanut työssään yksimielisyyttä", raportissa kirjoitetaan.

Työryhmään osallistuneista tahoista työntekijäpuolen SAK ja STTK vastustavat aktiivimallia ja katsovat, että siitä pitäisi luopua. SAK on esittänyt kannustavaa työllistymisturvaa, jossa jokaiselle työttömälle tehdään henkilökohtainen työllistymissuunnitelma. STTK on esittänyt työttömyysturvan palvelulähtöistä uudistamista.

EK ehdottaa työttömyysetuuksien porrastettua pienennystä

Työnantajapuolella EK kannattaa aktiivimallin tavoitetta lisätä työttömien työnhakemista, mutta pitää mallia hallinnollisesti liian raskaana.

Aktiivimallin sijaan EK ehdottaa työttömyysetuuksiin 10 prosentin porrastettua alenemista puolen vuoden sekä vuoden kestäneen työttömyyden jälkeen. EK myös palauttaisi omavastuuajan aktiivimallia edeltäneen ajan tasolle.

Mallia tukevat KT Kuntatyönantajat ja Suomen Yrittäjät (SY). Kuntatyönantajien mukaan mallin sääntelyä tulisi selkeyttää ja hallinnollista työtä vähentää. SY puolestaan on esittänyt, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa on porrastettava työttömyyden keston perusteella ja lyhennettävä tuen enimmäisaikaa.

Akava on kritisoinut osia mallista, mutta ei vaadi siitä luopumista.

Lue lisää

Jari Lindström leimattiin duunarien pahimmaksi viholliseksi – irtisanottu paperimies nousi valtakunnan huipulle mutta ei ikävöi ministerikaudesta "yhtäkään päivää"

Julkisen talouden kriisi uhkaa hyvinvointivaltiota

Lukijalta: "Nykyinen hallitus on vähäosaisia kohtaan paljon pehmeämpi kuin edeltäjänsä"

Pientä valon pilkahdusta