Politiikka

Vihreät: Metsien hakkuita tulisi vähentää tämän vaalikauden alun tasolle

Puolue haluaa luoda mallin, jossa metsänomistajille maksetaan hiilinielusta.
Kalle Keskinen
Haavisto on erityisen huolissaan Metsähallituksen tulostavoitteista.

Vihreiden mielestä metsien hakkuita tulisi vähentää.

"Hiilinielujen kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden suojelun vuoksi olisi syytä palata tämän vaalikauden alun tasolle, 65–70 miljoonaan kuutioon", puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo MT:lle.

Vielä kuukausi sitten Haavisto oli valmis pitämään hakkuumäärät ennallaan. Nyt kanta on muuttunut.

Vähennys tarkoittaisi jopa 16 prosentin pudotusta nykyisestä, sillä Suomessa kaadettiin viime vuonna arviolta 75 -77 miljoonaa kuutiota puuta. Viralliset tiedot hakkuumääristä eivät ole vielä valmistuneet.

Vuonna 2017 määrä oli noin 72 miljoonaa kuutiota.

Haavisto perustelee puolueensa kanta sillä, että "hakkuutasot ovat nousemassa ja nousseet tasolle, jolla on jo kielteinen vaikutus hiilinieluihin ja luonnon monimuotoisuuteen".

"Olemme erityisesti huolissamme Metsähallitukselle asetetuista kovista tuottotavoitteista, jotka voivat johtaa ylisuuriin hakkuisiin", Haavisto sanoo.

Vihreät haluaisivat hänen mukaansa luoda mallin, jossa hiilinielun kasvattamiseen olisi metsänomistajille taloudellisia kannustimia.

Juttua muokattu 5.3.2019 kello 16:00. Kuva vaihdettu.

Lue lisää:

Ministeri Leppä: Kiistely metsien hakkuista liittyy koko metsäalaan

MT-gallup: Vihreissä hakkuiden kannattajia ja vastustajia lähes yhtä paljon

Sipilä Ylen haastattelutunnilla: "Vihreiden ja SDP:n on kerrottava, mikä metsäteollisuuden tehdas suljetaan, jos hakkuita rajoitetaan"

Maaseutuvihreät lisäisivät puurakentamista, mutta eivät metsien käyttöä – "Miksi Suomen metsistä tehdään vessapaperia Kiinaan?"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kysely: Ilmastonmuutos painaa lasten mieltä – eivät tiedä, millaisessa maailmassa aikuistuvat

Sitran kyselytutkimus: ilmastonmuutos herättää suomalaisissa yleisimmin kiinnostuksen tunteen – myönteiset tunteet lisäävät ihmisten aktiivisuutta ongelman edessä

Puolueiden kiivain kesäkokoussesonki on käynnissä – kokoomus alkaa haastaa perussuomalaisia: "Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja"