Politiikka

Nurmes, Kurikka vai Lappeenranta – keskustelufoorumi sukeltaa maaseudun tarpeisiin mutta missä?

Maaseutuparlamentin paikasta pääsee äänestämään maaliskuun lopussa.
Antonia Husberg
Vuonna 2017 Maaseutuparlamentti järjestettiin ensi kertaa valtakunnallisena tapahtumana Leppävirralla. Kuva on puoluepaneelista.

Missä pidetään seuraava Maaseutuparlamentti? Paikkaa pääsee äänestämään maaliskuun lopussa. Avoimessa nettiäänestyksessä mukana ovat Kurikka Etelä-Pohjanmaalta, Lappeenranta Etelä-Karjalasta ja Nurmes Pohjois-Karjalasta.

Raati valitsi ne loppusuoralle seitsemästä ehdotuksesta.

"On hienoa nähdä, miten ehdotuksissa on nostettu esiin ja hyödynnetty paikallista kulttuuria ja ympäristöä", sanoo raadin puheenjohtajana toiminut Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Christell Åström tiedotteessa.

Äänestys on auki 26.–28. maaliskuuta. Se vaatii kirjautumisen.

Maaseutuparlamentti järjestetään ensi vuoden lokakuussa.

Valtakunnallisena tapahtumana Maaseutuparlamentti on järjestetty kerran aikaisemmin, Leppävirralla vuonna 2017. Sitä ennen samalla nimellä on järjestetty seminaareja.

"Leppävirralla kokeiltiin, tarvitaanko Suomeen foorumi, missä voidaan puhua innostavasti maaseudusta ilman, että keskustelua rajataan ulkopuolelta", kertoo Maaseutuparlamentin tuottaja, maa- ja metsätalousministeriön maaseutuylitarkastaja Antonia Husberg.

48 tunnin tapahtuma keräsi 800 osallistujaa ja kaikkiaan 2 000 ihmistä kävi paikalla. Palaute oli hyvää.

"Yksi palaute oli, että tämänhän pitäisi olla päättäjien koulutustilaisuus", Husberg kertoo.

Maaseutuparlamentissa sukelletaan maaseudun mahdollisuuksiin, voimavaroihin ja tarpeisiin.

Tapahtuman ytimessä on verkostoituminen ja maaseutupolitiikan puhuminen. "2020 pyritään saamaan puoluejohtajat paikan päälle vastaamaan maaseudun kysymyksiin", Husberg kertoo.

Myös Maaseutugaalasta tulee entistä suurempi. Siellä palkitaan muun muassa kylätoiminnan edelläkävijät. Päiväretkillä tutustutaan maaseudun kehittämisen helmiin, kuten yrityksiin ja maaseutupolitiikan toimintamalleihin käytännössä.

Kattoteemana ensi vuoden Maaseutuparlamentissa on kestävä kehitys. Ilmastonmuutos näkyy ohjelmassa, kuten myös erilaiset taloudellisen, ekologisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden teemat.

Maaseutuparlamentin pääjärjestäjät ovat Maaseutupolitiikan neuvosto, maaseutuverkosto, Suomen Kylät ry ja MTK ry.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hakekasa tulessa Nurmeksessa illalla – ei uhannut sahan lämpövoimalaa

Eläkeläisten vapaaehtoisjoukko laittaa retkeilyalueen pitkospuut ojennukseen

Lappeenrannan kiihdytysajoissa kuoli mies aamupäivällä