Politiikka

Greenpeace järjesti eduskuntatalolla ilmastomielenosoituksen – vihreiden Touko Aalto: "Parlamentti on pyhä"

Osa mielenosoittajista kiipesi eduskuntatalon pylväisiin.
Jarkko Sirkiä
Mielenosoituksessa oli päällisin puolin iskulauseiden värittämä, mutta rauhallinen tunnelma.

Ympäristöjärjestö Greenpeace järjesti keskiviikkona iltapäivällä eduskuntatalolla yhdessä muiden järjestöjen kanssa mielenosoituksen. Paikalla mielenosoituksessa oli arviolta ehkä noin sata henkilöä.

Mielenosoittajat vaativat, että Suomessa on luovuttava fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 mennessä. Riittävän hiilinielun ylläpitämiseksi hakkuita ei heidän mielestään saa kasvattaa lainkaan, ja kaikista fossiilisten polttoaineiden tuista on luovuttava välittömästi.

Mielenosoituksessa oli päällisin puolin iskulauseiden värittämä, mutta rauhallinen tunnelma. Rauhallista vaikutelmaa rikkoi kuitenkin ainakin hieman se, että osa aktivisteista oli kiivennyt banderollinsa kanssa eduskuntatalon pylväisiin.

Helsingin poliisista arvioitiin eduskuntatalon edustalla Maaseudun Tulevaisuudelle, että mielenosoitus on sujunut rauhallisesti.

Mielenosoitusta oli seuraamassa myös kansanedustaja, vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto. Vaikka Aalto suhtautuikin mielenosoitukseen positiivisesti, sai aktivistien toiminta häneltä myös kritiikkiä.

"Parlamentti on pyhä. Parlamentti pitäisi jättää rauhaan. Se, että kiivetään noihin pylväisiin, rikkoo ajatusta siitä, miten mieltä osoitetaan", Touko Aalto sanoi MT:lle.

Aalto korosti kuitenkin, että aihe eli ilmastonmuutos on sellainen, että siihen liittyen pitääkin osoittaa mieltä. Hän lisäsi myös, että eduskuntatalon edustalla järjestetään todella usein erilaisia mielenosoituksia.

"Tässä pihalla saa, ja on suotavaa, osoittaa mieltä, mutta se, että noihin pylväisiin kiivetään, on ongelmallinen juttu. Se kääntyy jopa asiaa vastaan", hän sanoi.

Vihreiden entinen puheenjohtaja on huolissaan siitä, että tapakulttuuri muuttuu mielenosoitusten suhteen rajummaksi.

"Mennään koko ajan vähän pidemmälle ja pidemmälle. Oli kysymyksessä mikä tahansa mielenosoitus, on hienoa, että ääni tuodaan isosti esille, mutta säännöt ovat kaikille samat", hän totesi.

Lue lisää