Kaupungeissa vastustusta maakuntien sairaalapalveluille – "Lääkäreitä on enemmän kuin koskaan, mutta koko ajan liian vähän" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Kaupungeissa vastustusta maakuntien sairaalapalveluille – "Lääkäreitä on enemmän kuin koskaan, mutta koko ajan liian vähän"

Laittaako uusi hallitus tuhannen synnytyksen rajan uusiksi?
Jukka Pasonen
Vähiten suosittu vaihtoehto on pelkkä synnytyssairaala joka maakunnassa.

Lähes puolet kansalaisista haluaa jokaiseen maakuntaan kattavat sairaalapalvelut. Täyden palvelun ensiapu- ja synnytyssairaala pitäisi noin 44 prosentin mielestä olla jokaisessa maakunnassa.

Naisista näin ajattelee 47 prosenttia ja miehistä 42 prosenttia, MT:n teettämä kyselytutkimus kertoo.

Pohjois- ja Itä-Suomessa asuvista vain 40 prosenttia kannattaa yhdistelmää. Länsi-Suomessa sitä kannattaa 48 prosenttia.

Ääripäissä ovat maaseutumaiset kunnat, joissa lähes puolet vastaajista kannattaa yhdistelmää ja kaupunkimaiset kunnat, joissa vaihtoehdon valitsi 43 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Eniten ensiapusairaalan ja synnytyssairaalan yhdistelmää kannattavat koti-isät ja -äidit, toimihenkilöt ja eläkeläiset, sekä SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat.

Miika ja Katariina Väisänen tulivat Savonlinnasta Mikkeliin synnyttämään. Heidän ensimmäinen lapsensa syntyi viime viikon maanantaina kello 1.42.

Matkaa kaupunkien välillä on sata kilometriä. Välimatka mietitytti Väisäsiä etukäteen. Lapsi oli vielä kolme viikkoa sitten kohdussa poikkitarjonnassa.

"Jos olisi ollut ongelma, olisi pitänyt mennä ambulanssilla", Katariina Väisänen sanoo.

Matka meni kuitenkin hyvin ja lapsi syntyi vajaa neljä tuntia sairaalaan saapumisen jälkeen.

Savonlinnassa synnytykset loppuivat vuoden 2014 lopussa. Mikkelissä synnytykset jatkuvat poikkeusluvalla ensi vuoden loppuun.

Väisäsistä olisi hyvä, että Mikkelissä voisi synnyttää jatkossakin.

"Olemme todella tyytyväisiä palveluun ja ammattitaitoon. Ensisynnyttäjinä olemme kiitollisia, että henkilökunnalla on aikaa vastata moninaisiin kysymyksiin", Miika Väisänen sanoo.

Pitäisikö joka maakunnassa olla ensiapu- ja synnytyssairaala? "Omasta kokemuksesta sanoisin joo", sanoo Miika Väisänen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler miettii, laittaako uusi hallitus tuhannen synnytyksen rajan uusiksi. Nyt synnytysten jatkamiseen pitää hakea poikkeuslupa, jos niitä on vuodessa alle tuhat.

"Kun asetus tuli, ei ajateltu, että synnytykset vähenevät näin nopeasti."

Synnytysten tilalle pitäisi saada pieniin sairaaloihin muuta toimintaa. Muuten lääkärit lähtevät. Jos heitä on vaikea rekrytoida, se alkaa vaikuttaa hoidon laatuun, Gissler sanoo.

"Lääkäreitä on enemmän kuin koskaan, mutta koska terveystarpeet kasvavat väestön ikääntyessä, lääkäreitä on koko ajan liian vähän."

Vajaan kahdeksan prosentin mielestä jokaisessa maakunnassa ei pitäisi olla täyden palvelun ensiapu- ja synnytyssairaala. Naisista näin ajattelee neljä ja miehistä 11 prosenttia.

Etenkin suurituloisimmat, akateemisesti koulutetut, pääkaupunkiseudulla asuvat, sekä kokoomuksen ja vasemmistoliiton äänestäjät ajattelevat näin.

"Isoissa kaupungeissa sekä julkiset että yksityiset palvelut ovat lähellä", kommentoi Gissler.

Reilulle kolmasosalle riittäisi, että joka maakunnassa on täyden palvelun ensiapusairaala.

"Suuri osa hankkii 1–2 lasta, joten synnytyssairaalassa käydään harvoin", Gissler sanoo.

Pelkkää ensiapusairaalaa kannattavien osuus on korkein yksin asuvilla, puolison kanssa asuvilla ja vanhempien luona asuvilla.

Ensiapusairaalaa joka maakuntaan kannattavat etenkin keskustan ja SDP:n äänestäjät.

Vähiten suosittu vaihtoehto on pelkkä synnytyssairaala joka maakunnassa. Sen valitsi kuusi prosenttia vastaajista.

Synnytyssairaalaa joka maakuntaan kannattavien osuus on suurin alle 30-vuotiaissa, kahdeksan prosenttia. Seuraavassa ikäryhmässä, 30–44-vuotiaissa, kannatus on tutkimuksen alin, neljä prosenttia.

Ikä ei täysin selitä eroja. Vuonna 2017 synnyttäjien keski-ikä oli 30,9 vuotta, ensisynnyttäjien noin vuoden alempi.

Elämänvaiheella on kuitenkin merkitystä. Pelkkää synnytyssairaalaa kannattavien osuus on suurin yksinhuoltajilla, puolison ja lasten kanssa asuvilla ja vanhempien luona asuvilla.

Pelkkää synnytyssairaalaa kannattavien osuus on korkein keskustan ja vihreiden äänestäjillä ja peruskoulutuksen saaneiden keskuudessa.

1 036 ihmistä vastasi helmikuussa Kantar TNS:n MT:lle tekemään kyselytutkimukseen. Virhemarginaali on kolme prosenttia koko tutkimuksen vastausten osalta.

Lue myös:

Venäläiset pääsevät huhtikuussa synnyttämään Lappeenrantaan – "Hoidetaan samalla sapluunalla kuin suomalaisia"

Lue lisää

Kainuulaiset voivat edelleen synnyttää omassa keskussairaalassaan Kajaanissa

Teijo Siekkinen menetti kelkkaonnettomuudessa kaksi ystävää – jälkipuinnissa syntyi lämmittävä keksintö

Aiemmin synnyttäneet äidit valitsevat luonnonmukaisen synnyttämisen useammin kuin ensisynnyttäjät

Jälleen yksi synnytysosasto suljetaan – synnytykset loppuvat Oulaskankaalla laadun takia