Politiikka

Valiokunta päätti julkistaa torstaiset asiantuntijalausunnot sote-uudistuksesta

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun mukaan asiakirjat todistavat, että sote-uudistus kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.
Muun muassa Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen vaati Twitterissä lausuntoja julkisiksi. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on päättänyt julkistaa viime torstaina saamansa asiantuntijalausunnot sote-uudistuksesta. Valiokunta päätti lausuntojen julkistamisesta kokouksessaan tänään. Päätös oli yksimielinen, valiokunnasta kerrotaan. Lausuntojen odotetaan tulevan eduskunnan sivuille todennäköisesti vielä tänään.

Sote- ja maakuntauudistus kaatui perjantaina, kun hallituksen eronpyynnön jälkeen eduskunnan puhemiesneuvosto päätti, ettei uudistuksen käsittelyyn ole enää edellytyksiä.

Muun muassa Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen vaati Twitterissä lausuntoja julkisiksi sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen Ykkösaamussa sote-uudistuksen kaatuneen aikapulaan ja eduskunnan hidasteluun.

Sipilä vertasi lähetyksessä sote- ja maakuntauudistusta talonyhtiön putkiremonttiin ja sanoi, että monet haluavat siirtää sitä eteenpäin, jolloin asia vain vaikeutuu.

"Näin oppositio on halunnut tehdä koko tämän kauden ajan. Uudistuksella on ollut valtava vastustus. Nyt aika vain kerta kaikkiaan loppui kesken, vaikka nuo lait ovat olleet hyvin pitkään eduskunnassa", Sipilä kommentoi.

Kun toimittaja tiedusteli pääministeriltä, miksei hallitus tuonut eduskuntaan sellaisia lakeja, jotka olisivat olleet perustuslain mukaisia, Sipilän kanta oli, ettei asia ole näin.

"Kyllä ne valmistelun perusteella ovat perustuslain mukaisia", Sipilä sanoi ja lisäsi hieman myöhemmin, että perustuslaki on koko ajan tulkintaa.

Sipilä riemastutti kommenteillaan opposition. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että hidastelupuheillaan Sipilä pakoilee poliittista vastuuta soten kaatumisesta.

"Sote kaatui siihen, että se oli Suomen perustuslain vastainen. Näin laajaa terveydenhuollon yksityistämistä ei vain ollut mahdollista sovittaa kansalaisten yhtäläisiä oikeuksia turvaavan perustuslain kanssa", Andersson moitti tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi viikonloppuna, että hän suosittelee torstaina saatujen asiantuntijalausuntojen julkistamista.

Kiurun mukaan asiakirjat puhuvat sen puolesta, että sote-uudistus kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

Kiuru on kuvaillut lausuntoja "opettavaiseksi luettavaksi" ja sanonut niiden osoittavan, että hidastelusta syytetty eduskunta on todella ollut "puun ja kuoren välissä" sote-uudistuksen edetessä.

"Lausunnot auttavat keskustelemaan sote-uudistuksen tosiasiallisista ongelmista."

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli viime torstaina isoa liutaa asiantuntijoita sote-uudistuksesta. Kuulemiseen oli kutsuttu muun muassa perustuslain ja EU-oikeuden asiantuntijoita. Täsmäkuulemiset päätettiin järjestää kaikkiaan neljältä keskeiseltä sote- ja maakuntauudistusta koskevaan lakipakettiin kuuluvalta alueelta.

"Nuo alueet ovat rahoitus laajasti ymmärrettynä, tietosuoja, julkinen oma palvelutuotanto sekä notifiointi. Haluamme, että valiokunta voi olla varma tämän kokonaisuuden perustuslaillisuudesta", Kiuru kertoi ennen kuulemisia.

Uudistusta koskevaa lainsäädäntöpakettia korjailtiin ja paikkailtiin eduskuntakäsittelyn aikana sieltä täältä, ja hallitus toimitti viimeisimmän täydennyksen sote-vastineeseen vain joitakin päiviä ennen koko paketin kaatumista. Sote-valiokunnassa istuneet opposition edustajat arvioivat heti tuoreeltaan, että tilanne näytti perustuslaillisista asetelmista huonolta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Säätytalolla on sovittu 18 maakunnan sote-uudistuksesta – pääkaupunkiseudun asema selvitetään erikseen

Sote-uudistus edellyttää avointa dialogia