Politiikka

Kaksi kolmesta eduskuntaehdokkaasta ei rajoittaisi hakkuita – vihreiden ehdokkaissa eniten maataloustuen leikkaajia

Joka kolmas MT:n vaalikoneeseen vastannut ehdokas olisi valmis hillitsemään metsien hakkuita ilmastosyistä.
Jukka Pasonen

Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaat suhtautuvat kriittisimmin maatalouden tukemiseen. Kaikkien puolueiden ehdokkaista kuitenkin vain harva on valmis leikkaamaan maataloustukia.

Tulokset käyvät ilmi tänään keskiviikkona yleisölle avattavasta Maaseudun Tulevaisuuden vaalikoneesta, johon on tiistaiaamun mennessä vastannut runsaat tuhat kansanedustajaehdokasta.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista vaalikoneeseen ovat vastanneet vasemmistoliiton Li Andersson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Maaseudun kannalta tärkeisiin kysymyksiin keskittyvä vaalikone auttaa äänestäjää etsimään itselleen läheisimmän ehdokkaan muun muassa maatalouspolitiikkaa, metsien käyttöä, aluekehitystä, verotusta, aselupakäytäntöjä ja maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä.

Lähes 90 prosenttia eduskuntaan pyrkivistä ehdokkaista on ainakin jossain määrin eri mieltä väitteestä, että maatalouden tukea tulisi vähentää.

12 prosentilla vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on valmis ainakin jossain määrin vähentämään maatalouden tukea.

Keskustan ehdokkaat ovat 99-prosenttisesti maataloustukien vähentämistä vastaan. Lähes yhtä vankasti maataloustukien puolella ovat kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja sinisen tulevaisuuden ehdokkaat.

Kriittisimmin maataloustukiin suhtautuvat vihreiden, SDP:n, vasemmistoliiton ja RKP:n kansanedustajaehdokkaat. Vihreidenkin ehdokkaista kaksi kolmesta on ainakin jossain määrin tukien vähentämistä vastaan.

Metsien hakkuumäärä jakaa eduskuntaan pyrkiviä enemmän kuin suhtautuminen maataloustukeen. Joka kolmas MT:n vaalikoneeseen vastannut ehdokas olisi valmis hillitsemään metsien hakkuita ilmastosyistä. Kaksi kolmesta on väitteestä ainakin jossain määrin eri mieltä.

Kiivaimmin hakkuiden hillitsemistä vastaan ovat keskustan ehdokkaat. Heistä vain neljä prosenttia kannattaa hakkuiden hillitsemistä.

Vihreiden ehdokkaat ovat hakkuukysymyksessä täydellinen peilikuva keskustalaisista. 96 prosenttia vihreistä eduskuntaan pyrkijöistä kannattaa hakkuiden hillitsemistä ilmastosyistä.

Vihreiden lisäksi vasemmistoliiton ehdokkaat ovat vahvasti hakkuiden hillitsemisen kannalla. Seuraavaksi kriittisimpiä hakkuiden kasvattamiselle ovat SDP:n ja kristillisdemokraattien ehdokkaat.

Keskustalaisten ohella myönteisimpiä hakkuiden kasvattamista kohtaan ovat perussuomalaisten ja sinisen tulevaisuuden kansanedustajaehdokkaat.

Tee MT:n vaalikone osoitteessa mt.fi/vaalikone.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tästä asiasta eurovaaliehdokkaat ovat lähes yksimielisiä: Ruuan laatua ei saa polkea tuonnilla

Keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy hitaasti

Mikko Kärnä: "Timo Harakka puhui medialle p*skaa yrittäjävähennyksestä"