Politiikka

Susanna Koski: Yksikään vero ei pienennä päästöjä tai kasvata hiilinieluja

Koski uskoo, että esimerkiksi hakkuiden rajoittaminen ulkoistaisi lukuisia työpaikkoja pysyvästi pois Suomesta.
Sanne Katainen
Susanna Koski pelkää hakkuiden rajoittamisen lisäävän tuontipuun käyttöä.

Rajoittaminen on pinnalla niin vaalikentillä kuin -koneissakin, kirjoittaa Susanna Koski (kok.) MT:n vieraskolumnissaan.

"Yhä useampiin aikamme haasteisiin tarjotaan ratkaisuksi uutta tai ankarampaa veroa tai entistä suurempaa vastuuta valtiolle. Ani harvoin harkintaa tai vastuuta tarjotaan ihmiselle itselleen, vaikka pitäisi."

Koski uskoo, ettei yksikään vero pienennä päästöjä tai kasvata hiilinieluja.

"Rajoitusten tiellä ulkoistaisimme teollisuudesta mittavan määrän työpaikkoja pysyvästi Suomen ulkopuolelle", Koski arvioi.

Hän muistuttaa, että puun kysyntä ei ole staattista, vaan siihen vaikuttavat myös yleiset talouden suhdanteet osana kokonaisuutta. Noususuhdanteessa puun kysyntä on suurempaa ja matalasuhdanteet tasoittavat kokonaishakkuumääriä pitkällä aikavälillä.

"Jos suureen kysyntään ei löydy tarjontaa kotimarkkinoilta, sitä korvataan tuontipuulla. Näin ollen hakkuumäärien rajoituksiin liittyviä kannanottoja on käsitelty silkkihansikkain ja aivan suotta."

Koski kannattaa kestävää metsätaloutta niin talouden kuin ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta.

"Metsäteollisuuden tuotteita tarvitaan jatkossa yhä enemmän korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Tämän hetkinen tutkimustieto puoltaa hakkuumäärien nostamista. Hyvä metsänhoito lisää metsien kasvua ja siten myös hiilensidontaa. Talouden ja ilmastonmuutoksen torjunnan intressit eivät ole ristiriidassa keskenään, kun metsänhoito toteutetaan niin hyvin ja kestävästi kuin Suomessa", Koski kirjoittaa.

Hänen mielestään puumarkkinoiden tulisi toimia niin, että metsänomistajilla on kannusteet hoitaa metsiään hyvin ja ylläpitää järkeviä kiertoaikoja.

"Järeäksi kasvaneista metsistä saadaan tuotteita, jotka sitovat hiiltä pitkäaikaisesti."

Kosken kolumnin kokonaisuudessaan pääset lukemaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kommentti: Onnea Vaasa!

Kokoomuksen maatalouskansanedustaja vaihtui Vaasan vaalipiirissä – Sankelo valittiin, Koski jäi ulos

Kokoomuksen Koski varoittaa punavihreästä hallituksesta: "Työ ja omistaminen kitketään verottamisella"