Politiikka

Sinisten Sampo Terho: Maaseutu on kasvun lähde, ei tekohengitettävä taakka

"Autoilijoiden ryöstöverotus on suorastaan törkeää samalla kun väylät jäävät kunnostamatta", Terho sanoo.
Päivi Sivonen
Sampo Terhon mielestä länsimaiden kansalaiset ovat hämmentyneitä, pelkäävät konkurssia velkaantumisen vuoksi ja sukupuuttoa syntyvyyden alenemisen vuoksi.

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon mielestä maaseutu on kasvun ja elinvoimaisuuden lähde eikä taakka, jota pitää tekohengittää. "Mahdollisuuksia on valtavasti metsissä, pelloilla sekä maaperässä, kun sääntely pidetään aisoissa."

Terhon mielestä muualta ei pidä neuvoa, mitä maalla tehdään. "Nyt kaupungeista tulee ehtymättömällä voimalla ohjeita, miten pitäisi hoitaa maatalous, hakkuut, ilmasto ja pedot."

Ohjeiden antajia Terho ei halua suoraan määritellä, mutta ilmiselvästi arvostelun kohteena on vasemmisto, vihreät ja myös kokoomuksen Jan Vapaavuori.

Terho on itse helsinkiläinen, mutta vietti nuoruutensa Kirkkonummella ja kosketuspintaa maaseudulle on paljon. "Vähintään kerran viikossa pitää päästä metsään rentoutumaan."

Maatalouden surkeaan kannattavuuteen hänellä ei ole suoria parannuskeinoja. Siniset sitoutuu maatalousrahoituksen nykytasoon ja haluaa rahoittaa maataloutta entistä enemmän kansallisesti, sillä EU:ssa maatalouden osuus on kapenemassa. Tukea ei pidä leikata aktiiviviljelijöiltä, ja elintarvikkeille tarvitaan vientiohjelma, puolue määrittää tuoreessa maaseutuohjelmassaan.

Hiilinielujen vuoksi tapetilla olleita hakkuita Terho on valmis lisäämään. "Tärkeintä on, että metsä kasvaa enemmän kuin hakataan. Nythän niin tapahtuu ja hakkuita voidaan lisätä maltillisesti."

Terhon mielestä metsätaloutta ei oikein ymmärretä ainakaan kaupungeissa. "Metsä on elinvoiman lähde eikä vain hiilinielu. Suomen hyvinvointi on rakennettu metsätalouden ja -teollisuuden varaan. Näkymät ovat loistavat esimerkiksi muovin korvaajana."

"Maatalouden ja metsä- ja kaivannaisteollisuuden sääntely täytyy pitää kurissa siten, että jatkossakin sinne saadaan kotimaisia tai myös ulkomaisia investointeja."

Väylien kunto ja autoilijoiden verotus saa Terhon lähes kiihtymään opetusministeriön työhuoneessaan Helsingin Kruunuhaassa. "Suomessa kohdellaan autoilijoita suorastaan törkeästi. Heiltä ryöstöverotetaan 8 miljardia euroa vuodessa ja samalla väylät saavat rappeutua."

"Yksityisautoilu on kansalaisoikeus ja maaseudulla elinehto."

Terho kehuu nykyhallitusta sen verran, että teiden peruskorjaukseen on tullut lisää rahaa, mutta se ei riitä. "Jos asiaa ei hoideta kuntoon, asuminen ja elinkeinot käyvät maaseudulla mahdottomaksi."

Kesämökkiläisten kaksoiskuntalaisuutta eli veronmaksua kahteen kuntaan Terho on valmis harkitsemaan, koska asukkaat käyttävät molempien kuntien palveluja.

Sen sijaan maaseudun asuntojen myyntitappioiden verovähennyksiä hän ei halua edistää. Terho laskee sen sosialismiksi, jossa valtio kattaa yksityisten toiminnan tappiot.

Sinisten yksi vaaliteema on "kansanturvallisuus". "Suomeen tarvitaan sata uutta hävittäjää ja tuhat poliisia."

Sinisten vaatimattoman yhden prosentin gallupkannatuslukeman Terho uskoo nousevan vaaleissa selvästi, koska puolueella on tunnetut ehdokkaat. "Emme ole suuri puolue, mutta olemme hyvä puolue."

Seuraavissa vaaleissa kärkinimiä keskitetään Uudellemaalle, jossa Terho on itsekin ehdokkaana.

Viljelijät kannattavat sinisiä enemmän kuin muu kansa. "Heille meidän hyvä peruslinjamme on jo selkeytynyt", Terho arvelee.

Katso Sampo Terhon erikoistarjous tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Timo Soini valotti jatkosuunnitelmiaan: Aikoo kirjoittaa kirjan populismista – "Mikä heitä riivaa?"

Sampo Terho on jättämässä valtakunnanpolitiikan: "Siniset taistelivat leijonan lailla ja lämmin yhteishenkemme on säilynyt vaalien jälkeenkin"

Sinisten puoluesihteeri vetäytyi EU-vaaleista